Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Hága felmentette Szerbiát a kollektív népirtás alól

Felmentette a népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát mint államot hétfőn Hágában felolvasott ítéletében a Nemzetközi Bíróság a 200 ezer halálos áldozattal járó, 1992–95-ös boszniai háború ügyében, de megállapította, hogy Belgrád megszegte azt a kötelezettséget, amelynek alapján meg kellett volna akadályoznia az ilyen cselekményeket a jugoszláv utódállamban. A Szarajevó beadványára indított pert lezárva az ENSZ-bíróság megállapította, hogy Srebrenica városánál, ahol 1995-ben csaknem 8000 boszniai muzulmánt gyilkoltak meg, népirtás történt.

Tárgyalások Londonban az Irán elleni szankciókról

Tárgyalásokat kezdett hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország az iráni atomprogramról, illetve a perzsa állam elleni szankciók további szigorításáról. Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú brit diplomata elmondta, hogy a hat állam (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország) képviselői feltétlenül diplomáciai úton kívánják megoldani a válságot. A tárgyalásokon a felek az Iránnal szembeni további büntetőintézkedések lehetőségeit vitatják meg.

Moszkvát aggasztják a támadásra tett utalások

Moszkvát aggasztják az Irán esetleges megtámadására tett célzások, miután Dick Cheney amerikai alelnök a napokban ezzel fenyegetőzött – fejtette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn a Moszkva melletti elnöki rezidencián, ahol Vlagyimir Putyin államfővel tanácskozott.

Solana elutasítja az egyoldalú koszovói függetlenséget

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben elutasította azt a lehetőséget, hogy Koszovó saját maga egyoldalúan kiáltsa ki függetlenségét. Solana szerint az EU számára alapvető fontosságú, hogy az ENSZ BT hozzon határozatot az ügyben. Egyben üdvözölte, hogy koszovói vezető politikusok nem támogatták az egyoldalú nyilatkozatra vonatkozó követeléseket.

Agyonlőttek három francia turistát Szaúd-Arábiában

Agyonlőttek három francia turistát hétfőn Szaúd-Arábiában – adta hírül a szaúdi televízió. A szaúdi belügyminisztérium szóvivője szerint bűncselekmény történt, de még túl korai lenne kijelenteni, hogy kik voltak a támadók és mi vezérelte őket. A részben muzulmán vallásúakból álló, nyolcfős francia csoportot a sivatagi királyság északnyugati részén érte támadás, miközben zarándoklatra Mekkába tartottak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány az MSZP élén

Gyurcsány Ferencet választotta elnökévé az MSZP szombaton Budapesten megtartott kongresszusa; a… Tovább olvasom