Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Hagyó Miklós lemondott a BKV felügyeletéről

Fontos és pontos szakmai válaszok megtalálása helyett folyamatos politikai támadások kereszttüzébe került a BKV - írta.
Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes hétfőn visszaadta a főpolgármesternek azt a tőle kapott hatáskört, amellyel a BKV szakmai felügyeletét látta el - tudta meg az MTI városházi forrásokból.

Tájékoztatásuk szerint Hagyó Miklós még a Főpolgármesteri Kabinet hétfő reggeli ülése előtt levélben értesítette Demszky Gábor főpolgármestert erről a szándékáról. Egyúttal jelezte azt is, hogy Burány Sándort, az MSZP budapesti elnökét is tájékoztatta erről a lépéséről. A főpolgármester-helyettes kezdeményezte a budapesti pártelnöknél a fővárosi koalíciós egyeztető tanács összehívását, hogy mielőbb döntsenek arról, ki fogja ellátni a BKV szakmai felügyeletét, és hogy ennek megfelelően módosítsák a koalíciós szerződést.

A pártelnökhöz írt levelében Hagyó Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a BKV Zrt. körül kialakult helyzet már a budapestiek közlekedésének biztonságát veszélyezteti. Fontos és pontos szakmai válaszok megtalálása helyett folyamatos politikai támadások kereszttüzébe került a BKV - írta. Leszögezte: "felelős szocialista városvezetőként" úgy gondolja, hogy ez így tovább nem mehet. Levelében Hagyó Miklós kifejezte azt a reményét is, hogy döntése példa értékű, és a valódi felelősök is hasonló lépéseket tesznek a főváros közösségi közlekedésének biztonságos működtetése érdekében.

Az MTI-nek vezető MSZP-SZDSZ-es fővárosi politikusok a hétvégén azt nyilatkozták, hogy hétfőn elkerülhet Hagyó Miklóstól a BKV szakmai felügyelete, amelyet a főpolgármestertől átruházott hatáskörben lát el. A politikusok szerint ez ügyben az egyik kérdés az, hogy Hagyó Miklós maga adja-e vissza a hatáskörét, vagy visszaveszi azt a főpolgármester. A másik kérdés az, hogy kihez kerül ez a feladat.

A törvényi szabályozás alapján a főpolgármester ezt a hatáskört bármelyik helyettesére átruházhatja. Korábban az MSZP budapesti vezetői úgy nyilatkoztak, el tudják fogadni, hogy a főpolgármester párttársára, Ikvai-Szabó Imrére bízza ezt a feladatot. Az SZDSZ-vezetők viszont azt jelezték, hogy azt tartanák célra vezetőnek, ha továbbra is szocialista főpolgármester-helyettes - Horváth Csaba - felügyelné ezt a területet. Ez esetben nem lenne szükség a koalíciós szerződés módosítására sem. Horváth Csaba a hétvégén annyit közölt az MTI-vel, hogy már tárgyalt erről a kérdésről a főpolgármesterrel.

Az MTI értesült arról is, hogy Demszky Gábor a napokban egyeztetett Lendvai Ildikóval, az MSZP országos elnökével a BKV-nál kialakult helyzet megoldásával összefüggő kérdésekről.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2009. szeptember 04. 18:22
  „Hol van a felelőssége és miért nem vonják felelősségre?
  Milliárdos veszteségek, százmilliós végkielégítések...ki a felelős ezekért?”
 • 3. dodó 2009. augusztus 31. 20:38
  „Egyik rablót váltja a másik.”
 • 2. flexsnake 2009. augusztus 31. 20:29
  „ja, pont az aki nem pakolt zsebbe...”
 • 1. IVY 2009. augusztus 31. 10:35
  „Ez volt a minimum!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belső vizsgálat az NBH-nál a romagyilkosságok ügyében

A világhálóra került írásos anyag szerint az egyik feltételezett elkövetőt már korábban is figyelték Tovább olvasom