Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

HaHa továbbra sem fogadja el a hallgatói szerződést

Véleményük szerint az elmúlt hónapban nem merült fel olyan új érv vagy tény, amely indokolná "a HÖOK ismételt pálfordulását".
A Hallgatói Hálózat (HaHa) továbbra sem fogadja el a hallgatói szerződést, véleményük szerint az elmúlt hónapban nem merült fel olyan új érv vagy tény, amely indokolná "a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ismételt pálfordulását".

A HaHa az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben reagált a HÖOK előző napi közgyűlésére, ahol arról döntöttek: a hallgatók hivatalos érdekképviselete a hallgatói szerződés kérdésében is folytatja a tárgyalásokat a minisztériummal. Az elnökség felhatalmazást kapott arra, hogy "a jelenlegi körülményekhez képest a hallgatói szerződés feltételrendszerét elfogadhatóbbá tegye, azokra a hallgatókra nézve is, akik azt már aláírták" - idézték.

A Hallgatói Hálózat a reagálásában azt írta: a felvételizők drasztikusan csökkenő létszámából azt a következtetést kellett volna levonni, hogy a hallgatói szerződés elriasztja a magyar felsőoktatástól a legfelkészültebb középiskolásokat, így lényeges szerepet játszik a magyar felsőoktatás elsorvasztásában.

Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a HÖOK a hallgatók érdemi bevonása és tájékoztatása nélkül hozta meg ezt a mindannyiukat érintő döntést, az elnökség ráadásul - a Hallgatói Hálózat egy tagjának adott előzetes tájékoztatás szerint - az ülés zárttá nyilvánítását kezdeményezte.

A hálózat arra kéri a HÖOK-ot, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a február 16-i és a március 22-i közgyűlés jegyzőkönyvét, hiszen az érintett hallgatóknak joguk van megismerni a döntésekhez vezető érveket, és azt is, milyen álláspontot képviseltek saját intézményének delegáltjai.

Szeretnék világossá tenni azt is, hogy a Hallgatói Hálózat nem tudja elfogadni a HÖOK közgyűlésének határozatát, továbbra is ellenzi mind a hallgatói szerződés törvényi szabályozását, mind alaptörvénybe foglalását. Biztosak abban, hogy ezzel a hallgatóság jelentős részének véleményét képviselik, azokét, akik még decemberben megfogalmazták a hallgatók hat pontját - írták.

Ennek egyik sarkalatos követelésével a HÖOK - szerintük - most szembefordult, a Hallgatói Hálózat azonban nem fog, továbbra is küzdenek a jövő felsőoktatásáért - áll a közleményben, amelyben arra is emlékeztettek: a HÖOK február 16-i közgyűlésén azt a határozatot hozta: csak akkor vesz részt a Felsőoktatási Kerekasztal munkájában, ha az érintett kérdésekben a kormány nem változtatja egyoldalúan a jogszabályi környezetet.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2013. március 24. 12:48
  „Soros György, CEU. és Gáthi urak pénzét viszont elfogadták !

  Érdekes !”
 • 5. tsz 2013. március 24. 10:11
  „az a baj, hogy eluraljátok a közbeszédet és elszívjátok a levegőt a normálisan élni akarók elől. kár, hogy nem lehet benneteket összeterelni valahová és elkeríteni, ott okoskodjatok egymásnak. küldenénk be kannásbort, az hajt benneteket.”
 • 4. tsz 2013. március 24. 10:08
  „3. Mozimasiniszta 2013.03.23. 21:36
  inkább tanultál volna még, kár, hogy megrekedtél ezen a szinten és még szavazati jogod is van”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. március 23. 21:36
  „Te muzsik vagy és magad pocskolta vodkát vedelsz ? mert a hatása nyilvánvaló...”
 • 2. tsz 2013. március 23. 20:29
  „1. Mozimasiniszta 2013.03.23. 19:40
  Nem lophatja mindenki veled a napot reggeltől estig a panelkocsmában, kannásból készült fröccsel.”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 23. 19:40
  „kedves kis éhenkórász-politikus jelöltek ! már nyitva vannak a romkocsmák...lazuljatok !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy órára csökkent a várakozás Záhonyban

A várakozás a szokásos hétvégi nagy forgalom miatt alakult ki. Tovább olvasom