Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Hajdu János: több embert meg akart ölni a hétfőn elfogott férfi

A rendőrség nagy értékre elkövetett csalás miatt körözte őt, és azért kérték a TEK segítségét, mert a barátnőjének írt levélben gyilkossággal fenyegetőzött, és az egyik mellékelt fényképen fegyverrel volt látható.
Több embert meg akart ölni a hétfőn a budapesti Ferenciek terén egy taxiban elfogott férfi, ezért volt szükség a mielőbbi elfogására - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hajdu János ugyanakkor cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy a férfi csoportos öngyilkosságot szervezett volna. A rendőrség nagy értékre elkövetett csalás miatt körözte őt, és azért kérték a TEK segítségét, mert a barátnőjének írt levélben gyilkossággal fenyegetőzött, és az egyik mellékelt fényképen fegyverrel volt látható.

"A barátnőjét megfenyegette, (...) ha nem tart vele, akkor saját magával, ővele (is végez), és még több embert visz a halálba, (...) különböző fotókat mellékelt, ahol fegyvert tart a saját fejéhez, és ezzel zsarolta a lányt" - mondta.

Ha valaki azzal fenyegetőzik, hogy több embert visz magával a halálba, azt illik komolyan venni - hangsúlyozta a TEK főigazgatója, utalva arra, hogy volt már olyan eset, amikor a rendőrök nem értek oda időben egy családi drámához vagy nem tudtak megakadályozni egy féltékenységi gyilkosságot.

Arra a kérdésre, miért a főváros egyik forgalmas helyén fogták el a férfit, egyebek mellett arról beszélt, hogy az egész világon a legtöbb esetben lakott területen, városban történnek az elfogások.

Azt is hangoztatta, hogy az arra járók nem voltak veszélyben sem az akció időszakában, sem a lövés pillanatában. Jelezte, utólag derült ki, hogy az elkövetőnél a taxiban nem volt fegyver.

Arra, miként történhetett, hogy az egyik munkatársa véletlenül meglőtte a társát, azt mondta: már az elfogás után, amikor a kolléga eltette a fegyverét, "belenyúlt az elsütő billentyűbe", így lőtte meg a mellette az egyik gépkocsiban ülő technikus munkatársukat.

Ez súlyos szakmai hiba volt, "a kolléga hibázott, a műveleti egység hibázott, a TEK hibázott, ezt így hívják" - mondta. Arról beszélt, szakmai parancsnoki vizsgálat kezdődött, de szerinte az ügy nem bonyolult, és a kolléga is elismerte, hogy hibázott.

A hibázó kollégáját "jó harcosnak", az egyik legjobb lövésznek jellemezte, aki az egyik megyei beavatkozó egységtől érkezett a TEK-hez, és azt is mondta, ki fog állni érte, küzdeni fog azért, hogy megtarthassa a munkahelyét.

Ezzel összefüggésben jelezte: a parancsnoki vizsgálat után szerdán ügyészségi vizsgálat is kezdődik, és szerinte a bíróság előtt meg fogják állapítani a bűncselekményt, a kollégáját pedig vélhetően el fogják ítélni.

Közölte azt is, hogy a műveleti igazgató állománygyűlést rendel el, amelyen a problémát kielemzik. Arra a felvetésre, mit tesznek, hogy elkerüljék a hasonló hibákat, azt mondta, "erre képzést nehéz tartani", mert a hibát figyelmetlenség okozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától jogellenes az életvitelszerű tartózkodás egyes fővárosi közterületeken

A Fővárosi Közgyűlés november 14-én fogadta el a jogszabályt, amelyet kedd este hirdettek ki a… Tovább olvasom