Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Hajók ütköztek a pozsonyi Duna-kikötőben

Folytatás az 1. oldalról.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a szlovák vízügyi igazgatósággal úgy állapodtak meg, hogy ha eléri Dunacsúnyt a szennyezés, akkor ott kevesebb vizet engednek az Öreg-Duna medrébe, hogy a szigetközi szakasz vizeire ne jusson az üzemanyagból.
– Az olajjal ellentétben a motorbenzin párolog, így remélhetően nem okoz nagyobb gondot – tájékoztatott.
A benzin a felvízcsatornán keresztül Bős felé tartott, emiatt magyar oldalon az első fokú figyelőszolgálat elégséges volt. Arra a kérdésünkre, hogy Nagybajcsnál magyar szakaszra érhet-e, Janák Emil úgy válaszolt: remélhetőleg addigra elpárolog, ráadásul Bősnél az erőművel is meg kellene küzdenie.
Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató lapunknak annyit mondott: a vízügyi igazgató reggel tájékoztatta az esetről, ám ha a helyzet nem fordul komolyra a magyar szakaszon, akkor a katasztrófavédelemnek nem kell közbelépnie.
Információink szerint a tolóhajó uszálya egyelőre ismeretlen okokból szabadult el és vasúti tartályokba, úszóalkalmatosságokba szivattyúzzák át a benzint és a kőolajat.
Időközben a pozsonyi teherhajó-kikötő mellett biztonsági okokból lezárták a környéket, ugyanis kiderült, hogy az ukrán tolóhajó süllyedni kezdett: ez pedig, úgy tudjuk, kőolajat szállított.
A szerencsétlenséget okozó uszályon komoly kár keletkezett, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a jobb oldalára billent, szivattyúzni kezdték, személyi sérülés azonban nem történt. A szlovák hírügynökségek úgy tudták: 12–15 ezer liter 95-ös oktánszámú benzin került a Dunába, melynek egy része elpárolgott. A kőolaj sorsáról egyelőre semmit sem tudni, ugyanis a szlovák biztonsági emberek és rendőrök lezárták szinte az egész

környéket.
A helyzet veszélyessége miatt a sajtó képviselőit nem engedték a helyszínre. A baleset helyszínére, az úgynevezett Mechner-öbölbe a Kisalföldnek sikerült bejutnia, ám néhány fotó elkészítése után biztonsági őrök száguldottak utánunk autójukkal, s megfenyegetve bennünket is, elzavartak. Pár képet azonban sikerült készítenünk az ottani hajókról.
A folyóba jutott szennyező anyag eltávolításán folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. A szlovák rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.
Az eset pikantériáját az adja még, hogy különböző rendezvényekkel ma ünneplik a Duna-napot – többek között Győrben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottak a gallok

Spanyolország–Franciaország 1–3 (1–1) Tovább olvasom