Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Haladékot kapnak a gazdák az aszályhitelek kifizetésére

Az Európai Unió engedélyezte, hogy a 2003-ban felvett aszályhitelek futamidejét a magyar kormány meghosszabbítsa öt évvel, ami lehetővé teszi, hogy a hitelben érintett gazdák törlesztőrészletei csökkenhessenek.
A engedély szinte az utolsó órában érkezett, hiszen március 31-én pénteken már fizetni kellett volna a részleteket. Gráf József miniszter a brüsszeli engedélyt egy fórumon jelentette be.

- Megérkezett az Európai Uniótól a végleges engedély, a pénzügyminiszterrel a pénteki előkészítő kabinetülésre visszük be a rendeletet, a keddi kormányülés dönt róla. Addig is értesíti a bankokat, hogy egy hónapra felfüggesztik a hitel visszafizetési kötelezettségét, és egy hónapon belül a technikai részeket meg tudjuk oldani - mondta Gráf József.

2003-ban kirívóan magas volt az aszálykár, akkor a kormány 60 milliárd forintos kárenyhítő csomagjában 50 milliárd forintos kedvezményes hitel és 10 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás szerepelt. 2003 nyarán 94 ezer termelő jelezte kárigényét. Dékány András az agrártárca szóvivője elmondta, hogy a gazdálkodók 2003-ban kapott kedvezményes kamatozású hiteleivel - melyeket aszálykáraik enyhítésére vehettek fel - gondok adódtak. Piaci problémákat okozott a tavalyi rekordtermés, például az, hogy az élelmiszeripari ágazatokban sok termék csak nagyon nyomott áron adható el. Ezért a gazdálkodók azt kérték, hogy a kormány hosszabbítsa meg a visszafizetendő hitel futamidejét.

Brüsszel jóváhagyta ezt a magyar kérést. A kormány a jövő héten meg fogja tárgyalni a szükséges változásokat és meghozza azokat a rendeleteket, amelyek alapján a bankok további öt évre meghosszabbítják a visszafizetendő hitel futamidejét. Az állami kezességvállalás, illetve a kedvező kamatozású hitel változatlanul fennáll, ezt a költségvetés megtéríti a bankoknak.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

lajtos javulóban

Lajtos Dávid, a Győri ETO csatára megsérült a Tatabánya elleni bajnoki mérkőzésen. A hétvégén… Tovább olvasom