Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Halálos áldozatokat követelt a monorierdői vonatbaleset

Az eddigi információk szerint 27 ember megsérült, és négyen meghaltak hétfőn délelőtt a Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenségben. Gyurcsány Ferenc elfogadta a hírközlési és energiaügyi miniszter és a vasúttársaság elnökének lemondását.
Négyre emelkedett a monorierdei vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A második és harmadik holttestet néhány perccel egy óra után emelték ki a roncsokból. A negyedik áldozat kórházba szállítás után hunyt el. A baleset oka az elsődleges adatok szerint, hogy egy biztosítóberendezés hibája miatt a Budapest felé tartó Hajdú IC vezetője - egyébként a szabályoknak megfelelően - megállt a vasúti átjárónál. Ekkor rohant bele hátulról egy személyvonat. Az IC hátsó, első osztályú kocsija teljesen összenyomódott, nem kizárt, hogy további halottak kerülnek elő, a sérültek száma úgy tűnik, végleges: 27-en vannak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen elmondta, hogy délután fél kettőig három holttestet találtak a roncsok között. Összesen 27-en sérültet szállítottak kórházba, közülük 4-en súlyosan, 4-en életveszélyesen, 19-en könnyebben sérültek. Kevés a remény, hogy további túlélőket találnak, a roncsoknak van egy szakasza, amit még fel sem sikerült deríteni, de azt teljesen összenyomta a másik vonat. A rendőrség a sérültek nevét összeírta, hozzátartozók a helyszínen is érdeklődhetnek. Győrfi Pál szerint a sérültek száma végleges, a halottaké nem.

A mentésben 12 menőautó, három mentőhelikopter vett részt. Fotó: Index Huszti István
A mentésben 12 menőautó, három mentőhelikopter vett részt.
Fotó: Index Huszti István

Az első mentők egyébként 5-6 perc alatt a helyszínre értek, volt olyan roncsba szorult sérült, akit már a roncsban elkezdtek ellátni. A sérülteket Budapest és Cegléd kórházaiba szállították, köztük a Honvéd és a Merényi kórházakba. A mentésben 12 menőautó, három mentőhelikopter vett részt.

Fékezés és figyelmeztető jelzés nélkül rohant bele a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat Monorierdőnél - mondta a Független Hírügynökségnek egy szemtanú. Mód Gergely a személyvonaton ült, azt mondta, hogy a személyvonat körülbelül 40-50 kilométeres sebességgel szaladt az IC-be. Az utasok kivétel nélkül elestek, az üléseknek zuhantak - tette hozzá.

Kiszaladt az utastérbe annak a motorvonatnak a vezetője, amelyik egy InterCity-be rohant hétfőn délelőtt Monorierdőnél. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának több vonaton utazó szemtanú is megerősítette, hogy a személyvonat vezetője, amikor látta, hogy nem tudja elkerülni az ütközést, a vezetőfülkéből beszaladt az utastérbe.

Gyurcsány Ferenc elfogadta a hírközlési és energiaügyi miniszter és a vasúttársaság elnökének lemondását

A miniszterelnök elfogadta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a vasúttársaság elnökének lemondását a hétfő délelőtti vasúti baleset után - ezt maga Gyurcsány Ferenc jelentette be néhány perce a Parlamentben újságírók előtt.

A tragédia után hárman, a miniszter, a vasúttársaság elnöke, illetve vezérigazgatója ajánlotta fel lemondását. Szabó Pál szakminiszter és Kamarás Miklós MÁV Zrt. elnök esetében Gyurcsány Ferenc elfogadta a lemondást, Heinczinger István esetében nem.

Késések

A baleset miatt ezen a vonalon 70-100 percet késtek hétfőn a vonatok, keddre helyreáll a közlekedés, 15-20 perces késésekre azonban még számítani lehet.

Előzmények:

Hétfő délelőtt 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. A baleset körülményeit egyelőre nem tudja a vasúttársaság. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija Monorierdőnél.

Az elsődleges adatok szerint az InterCity egészen lelassított, majdnem megállt a vasúti átjáró előtt, ahol azután hátulról belerohant a másik vonat hétfőn délelőtt, Monorierdőnél. Az IC vezetője egy biztosító berendezés hibája miatt állt meg és ezzel a szabályoknak megfelelően járt el. A sérültek számáról különböző információk érkeznek a helyszínről, a hírek 27 és 35 közötti sérültről szólnak és egy halálos áldozatról.

 a Hajdú InterCitybe hátulról belerohant egy személyvonat
A Hajdú InterCitybe hátulról rohant bele egy személyvonat

A mentésben több tucat tűzoltó, három mentőhelikopter és tucatnyi mentőautó vesz részt. A sérültek közül 12-en súlyos állapotban vannak. Az Országos Mentőszolgálat a sérültek pontos számáról egyelőre - mivel a mentés még tart - nem tudott felvilágosítást adni. Egyelőre annyit közöltek, hogy a sérülteket Budapestre a Merényi, a Péterffy Sándor utcai és a Honvéd kórházba szállítják.

Buszok közlekednek Monor és Albertirsa között 

- A vonatbaleset a Budapest-Szeged vasútvonalat is érinti. Pilis és Monor állomások között mindkét vágányt lezárták. Monor és Albertirsa között átszállásos a vonatközlekedés, azaz a két település között autóbuszok közlekednek 30 percenként. Hogy milyen késésekre lehet számítani, még nem tudni - mondta el érdeklődésünkre Szentes Bíró Ferenc
területi kommunikációs vezető.

A baleset miatt jelentős késésekre és járatösszevonásokra is kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon. Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.

Korábban:

Halálos áldozatai is lehetnek a Pest megyei Monorierdőnél hétfőn délelőtt történt vonatszerencsétlenségnek. A település vasútállomásától nem messze egy gyorsvonat hátuljába rohant bele egy személyvonat, legalább húsz ember megsérült, a személyvonat egyik kocsija kisiklott.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője elmondta, hogy a baleset pontosan 10 óra 20 perckor történt. Az elöl haladó InterCity vonatba hátulról belerohant egy személyvonat. A sérültekről pontos adatok még nincsenek, az elsődleges információk 20-25 sérültről szólnak. Egyelőre az Országos Mentőszolgálat még nem erősítette meg, de egy vagy két halálos áldozatról is érkeztek helyszíni jelentések, ez azonban még nem hivatalos adat.

Az első információk szerint legalább 20 ember megsérült a vonatbalesetben
Halálos áldozatot követelt a monorierdői vonatbaleset

A pályaszakasz mindkét irányban zárva van, a vonatközlekedés áll. A baleset a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vonalat érinti, itt fennakadásokra kell számítani az utasoknak.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a helyszínen nyolc tűzoltóautó 30 fős személyzete kezdte meg a mentést. A tűzoltósághoz fél tizenegy körül érkezett a jelzés a balesetről.

A MÁV legfrissebb tájékoztatása szerint a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. A baleset körülményeit egyelőre nem tudja a vasúttársaság. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. Bíró Zoltán 2008. október 14. 20:07
  „Bíró Zoltán ? http://grain.hu/monor.htm
  Gyurcsány sirdogál! Pedig meglehetett volna előzni a monori katasztrófát: Lásd:FELELŐS-E SZIGETI PÉTER, AZ OVB ELNÖKE A MONORI VASÚTI KATASZTRÓFÁÉRT?  Bíró Zoltán
  06/20/7770257
  biro.zoltan@c2.hu”
 • 74. k 2008. október 08. 19:37
  „egy másik mozdonyvezető 2008.10.07. 06:52

  Akkor mi a neve annak a féknek ami fel is tudja szedni a sínt és ezért nem használják, mert nagyobb kár lenne a Mávnak így!”
 • 73. hu 2008. október 07. 08:41
  „4 ember halálát okozta a cigány terrorizmus. Az NBH, az ÁVH, az NNI és a többi, izraeli irányítású közpénztolvaj szerv természetesen nem állít fel különleges nyomozócsoportot, nem ajánl fel egymilliót a tetvesek kézrekerítésére.
  Ugye, nem felejtettük el a komáromi, szintén halálos áldozatot követelő, egy kábellopás miatt nem üzemelő biztonsági berendezés miatti vonatszerencsétlenséget? Ugye, nem felejtettük el a pörbölyi katasztrófát sem, ahol 1993 februárjában iskolabusz ütközött vonattal, mert a fénysorompó nem működött: ellopták az akkumulátorokat? Ott tizenyegyen haltak meg, többen maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedtek.”
 • 72. kötekedő 2008. október 07. 08:15
  „VWasutasnak!
  Az egyenlőre és az egyelőre szavak között azért jó lenne, ha különbséget tudnál tenni. Általános iskolában már tudni kellett volna.
  Kedves k!
  Az a vonat semmilyen fékkel sem tudott volna megállni. Érdemes lenne egyébként az újabb hozzászólások előtt az esetről frissebb híreket is elolvasni, akkor nem lenne itt ennyi értelmetlen találgatás, olyan dolgokról, amik már nem is aktuálisak.”
 • 71. egy másik mozdonyvezető 2008. október 07. 06:52
  „Tisztelt "k"!
  Már a 60. hozzászólásomban is jeleztem dolgokat.
  Felhívnám a figyelmedet arra az apró tényezőre,hogy az egymással összeütközött két szerelvény nem rendelkezik sínfékkel! A fő fék a vasúton még mindig légfék. Az újabb korszerű motorvonatokon már található ugyan elektromos motorfék, és sínfék is.De azok nem ezen a vonalon járnak!Egyes mozdonytípusokon is csak elektromos fék, vagy retarder áll rendelkezésre kiegészítő fékként.A fő fékezés levegősen történik.Ismét felhívnám a sok "szakértő" figyelmét arra,hogy ne találgassanak.Nem fogják a vizsgálati anyagot eltitkolni.
  Ugyanis a negyedéves oktatásokon az ilyen eseteket velünk is részletesen ismertetik,okulás céljából. D555 te pedig No comment...!”
 • 70. k 2008. október 06. 21:47
  „A mozdonyvezető a sín féket is használhata volna, a többi berendezés az meg árammal(relék stb..) megy és ha baj van azonnal közbe lép, már ha MŰKÖDIK rendesen, no ezt kell kivizsgálni! De ezt leszarják és mindent a soförre fognak!
  Kérdezenek meg egy olyan embert is aki ott dolgozik/dolgozott a MÁV-nál, hogy hogyan is működik az ha baj van egy vonnattal ill. foglalt az egyik vágány(ezekre is van megoldás csak MŰKÖDNI kellett volna annak a kib@szott rendszernek, ami most épp nem működött)!

  Lehet(sőt biztos) hogy a MÁV hibázott!”
 • 69. D555 2008. október 06. 21:42
  „Inkabb koltenetek a penzt korszerusitesre nem pedig greffitik takaritasara,rohadt gyokerek.......”
 • 68. "Ubinam gentium sumus..." 2008. október 06. 21:35
  „56. hozzászólás hát ezért írunk, hogy ne menjen így tovább, és hogy ne legyen több áldozat 2008.10.06. 19:46

  "Ubinam gentium sumus..." 2008.10.06. 19:26
  "De, hogy ma nem normális a világ, az biztos!
  Meddig megy ez még így?"

  Kedves 56. hozzászóló! kedves hogy legalább az idézőjelet kitetted a soraim elé és mögé. DE! azt ugye nem gondolod komolyan, hogy a mi írogatásainktól változik meg a helyzet, és majd pont ettől lesz kevesebb áldozat! Óriási tévedés! a magyar viszonyokon kellene változtatni, meg a fejekben rendet rakni, etc! sürgősen!”
 • 67. k 2008. október 06. 21:29
  „A Sín féket miért nem használta?”
 • 66. aranylaci 2008. október 06. 21:25
  „Ha belegondolok, én is sűrűn járok arra....

  A vizsgálat eredményét majd 75 évre titkosítják... Mint lenni szokott. Vagy rákenik a sarki zöldségesre. Mint lenni szokott.”
 • 65. rebellis1 2008. október 06. 21:18
  „Nyugodjanak békében.”
 • 64. VWasutas 2008. október 06. 21:10
  „Túl sok itt ha...
  Egyenlőre mindenki maradjon csak szigorúan a részvétnyílvánításnál. Majd ha a vizsgálat lezárult, utána okosabbak leszünk. Addig ne is találgassunk.”
 • 63. Prehistoric 2008. október 06. 20:53
  „Ha kábellopás volt az oka: MIKOR LESZ MÁR REND EBBEN AZ ELQRT ORSZÁGBAN? MIKOR? MIKOR? MIKOR? Vagy ezt is eltitkolják? Majd a mozdonyvezetőre fogják?”
 • 62. Kolompár Orbán 2008. október 06. 20:48
  „Csák egy kis kábelt loptunk gádzsókáim, most mi a fenínek ez a felhajtás??? Ezt a kis segílyke kiegészítést sajnájjátok tűlünk??? Fene a nagy pofátok! Rásszisták!”
 • 61. LukSzusz 2008. október 06. 20:39
  „Részvétem az elhunytaknak,gyors gyógyulást a sérülteknek.Az elébb mondta az RTL-en egy fószer,lehet hogy vezeték problémák okozták a balesetet.Ha ez így van,isten irgalmazzon a színesfém tolvaj cigányoknak.”
 • 60. egy másik mozdonyvezető 2008. október 06. 20:36
  „Tisztelt hozzászólók.
  A munkámból eredően láttam már egy-két dolgot a vasúton.
  Sok nyitott kérdés van még amire tényleg csak a vizsgálat után derül fény.Én nem rohannék véleményekkel,kijelentésekkel ,találgatásokkal a falnak.A politikát pedig hagyjuk ki ebből.Őszinte részvétem a halott áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi gyógyulást a sérülteknek.A vasút igenis biztonságos,még az ilyenek ellenére is!
  10 évente jóval kevesebb embert ér halálos baleset vasúton,mint a közúton évente.És a 10 évben benne vannak az öngyilkos áldozatok is.Ja és a lényeg:Monorierdőn nem vasútállomás van , csak megállóhely!A sok okoskodónak ajánlanám a Forgalmi utasítás térközi közlekedés szabályait.”
 • 59. F.Károly 2008. október 06. 20:14
  „"Kiszaladt az utastérbe annak a motorvonatnak a vezetője, amelyik egy InterCity-be rohant hétfőn délelőtt Monorierdőnél." - Az nem motorvonat volt hanem VEZÉRLŐKOCSI!”
 • 58. TELSTAR 2008. október 06. 20:10
  „Japánban ennél sokkal kevesebbért lemondott volna...”
 • 57. KukoricaJancsi 2008. október 06. 19:47
  „Viszont itt a ragyogó alkalom arra, hogy Feri végre lemondjon. Vagy bárki, aki le akar mondani, fogja a vonatra!”
 • 56. hát ezért írunk, hogy ne menjen így tovább, és hogy ne legyen több áldozat 2008. október 06. 19:46
  „"Ubinam gentium sumus..." 2008.10.06. 19:26
  "De, hogy ma nem normális a világ, az biztos!
  Meddig megy ez még így?"”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpalack robbant Szikszón - egy ember meghalt

Egy 11,5 kilogrammos gázpalack robbant fel hétfőn kora délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó… Tovább olvasom