Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Halálos áldozatot követelt az esőzés

Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon, amikor löszfal omlott egy családi házra vasárnap.
A vízügyi miniszter szerint hétfőn veszélyhelyzetet rendelhetnek el a Sajó térségében. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint van pénz az esőzések miatt kialakult helyzet megoldására.

Az ügyvezető kormányfő a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap hangsúlyozta: van pénz, de most nem ezzel kell foglalkozni, hanem menteni kell az embereket és az értékeket.

A viharos szél és az esőzés a Dunántúlon és Észak-Nagyarországon okozta a legnagyobb gondot vasárnap; több patak is kilépett a medréből.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel közölte: az elsődleges információk szerint löszfal omlott Miskolc Pacsirta utcai egyik családi házára, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint nagy valószínűséggel veszélyhelyzetet rendelnek el hétfőn a Sajó térségére. Szabó Imre, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóságon tartott vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a szakemberek a veszélyhelyzet kihirdetését vasárnapra az adatok alapján nem tartották indokoltnak - válaszolta a szakminiszter arra reagálva, hogy Káli Sándor, Miskolc polgármestere a nap folyamán az általa elrendelt veszélyhelyzet "megerősítését" várta a kormánytól.

Az ügyvivő kormány minisztere hozzátette: a következő napokra, főleg a következő éjszakára vonatkozó előrejelzések alapján viszont nagy valószínűséggel hétfőn elrendelik a veszélyhelyzetet, ezzel pedig létrejön a kormány koordinációs bizottsága, amely a veszélyhelyzet alatt fogja össze az árvízi védekezést.

Szabó Imre elmondta, összesen 250 munkatársat vezényeltek át Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a Debrecenből, Szolnokról és Bajáról. A Sajónál az árhullám valószínűleg meghaladja az eddig mért legnagyobb árvízszintet, a legveszélyeztetettebb település a térségben Sajóecseg - fűzte hozzá.

Káli Sándor vasárnap délelőtt vészhelyzetet rendelt el Miskolcon, miután a Szinva-patak kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas. Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik. Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe - mondta el a politikus vasárnap délelőtt az MTI-nek.

Átbukott a gáton a Szinva Miskolcon a Csóka utca végénél, s ott három tízemeletes lakóházba is betört a víz. Az épületekben nincs áram. A diósgyőri városrész sok utcájában szünetel az ivóvíz szolgáltatás.

Varga Zoltán, az ügyvezető kormány önkormányzati minisztere Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a folyamatos esőzés miatt ez idáig 150 embert telepítettek ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldváról, őket közösségi szálláson helyezték el.

Tűzoltók, polgári védelmi szakemberek, önkéntesek, a lakosság dolgozik és védekezik Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos településén az esőzés miatt megáradt patakok, folyók mentén, eddig mintegy 180 ezer homokzsákot pakoltak ki, a védekezés tovább tart, az eső nem szűnik.

A sok eső miatt áradnak az észak-magyarországi folyók; vasárnap délelőtt a Tarna, a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin intenzíven esett az eső, a rendelkezésre álló adatok szerint hazai területen szombaton 20-30 milliméter körüli csapadék hullott, de a Mátra és a Bükk térségében a 40-60 millimétert is elérte a lehullott eső mennyisége.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Hernádon, a Bodrogon, harmadfokú a riasztás a Sajón és a Tarnán.

Több helyen a megáradt, kiöntött patakok okoztak gondot. A Fejér megyei Bakonycsernyénél reggelre kilépett medréből, s több házat is veszélyeztet a Gaja-patak. Kazincbarcikán vészhelyzet alakult ki a Tardona áradása miatt.

Veszprém megyében a Gerence-patak lépett ki medréből, és elárasztotta Bakonybél alsó részét. Szentendrén a megáradt Bükkös-patak hordaléka megakadt a híd korlátján, emiatt a patak kilépett a medréből, és a víz beömlött a környező épületek kertjeibe. Pilisszentkereszten egy fahidat vitt el a Dera-patak; Kismaroson keresztülfolyó Morgó-patak árad.

Baranyában Magyaregregyen, Kárászon, Bükkösdön és Szászváron öntöttek ki a megemelkedett vízszintű patakok.

A viharos erejű szél akadályozza a vasúti forgalmat is, a Balaton déli partján jelentősen késnek a vonatok, a hétfői járatok egy részét törölték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőtől várható lassú javulás.

Olvasóink írták

 • 2. nyomdasz63 2010. május 17. 16:02
  „Írhat ám más is hozzászólást !
  Én még tegnap este megtettem,hőbörögve,hogy ki lett emelve,hogy szoci a polgármester.El is tünt a jelző a Káli Sándor neve mellől--a kommentemmel együtt !”
 • 1. fazer 2010. május 17. 07:15
  „"Kiss Róbert vezetésével kb. 250 gárdista és kb. 200 jobbikos harcol Gyöngyös-Hatvan térségében a gátakon. Elkezdődött a hosszú éjszakai műszak. Információink szerint a helyszínen tartozkodó kb. 50 tűzoltó és kb. 30 rendőr egyike sem hajlandó megfogni egyetlen homokzsákot sem.
  Sajnos a katasztrofális katasztrófavédelemnek köszönhetően elvesztettük a harcot ezen a gáton. Hiába voltunk rengetegen a töltésen, nem volt elegendő homokzsák. 2 órán át várakoztunk a szakadó esőben homokzsákra várva, miközben a víz áttört a gáton. Ezt is meg lehetett volna előzni, amennyiben hozzáértő vezetői lennének a katasztrófavédelemnek és a településeknek. Bementünk a tornaterembe picit szárítkozni és zsákra várni. A csapat nagy része átment Diósgyőrbe segíteni. Mi, itt Vámosgyörkön mentjük a továbbiakban a lakosságot és azok házait. Gerecz Attila, a Jobbik Pest-megyei 13-as Vk. képviselőjelöltje a kampány során segítséget ígért a bajbajutottaknak. Ő is betartotta ígéretét. Derékig sárosan érkezett ő a tornaterembe átöltözni."
  (labanc)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apasztják a Velencei-tavat

Percenként 800 liter vizet eresztenek le a Velencei-tóból. A vasárnap 13 órakor megkezdett apasztás… Tovább olvasom