Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Halálosan drága a darázscsípés ellenoltása

A 14 év alatti gyermekek, valamint a vakok és gyengénlátók kivételével nem támogatja a TB a darázs és méhcsípés akut ellenszerét, pedig ha valaki allergiás a csípésre, annak az életét mentheti meg.
Az elmúlt két és fél évben több, mint ezer páciens került orvoshoz rovarcsípés miat, közülük öten haltak meg. Létezik egy egyszer használatos, speciális fecskendő, amely tartalmazza az ellenanyagot, de ez az injekció 16 ezer forintba kerül.

Az OEP tájékoztatása szerint, ellenszerekből a megelőző készítményekhez ad általános, 90 százalékos támogatást a kassza, a csípés következtében kialakult allergiás reakcióra adható két ellenszerből a fecskendős készítményhez jár támogatás, de csak a 14 évnél fiatalabb gyermekeknek, a vakoknak és gyengénlátóknak.

Az ellenszert ők is egyedi méltányosság alapján kapják támogatással, elvileg nekik sem járna, mivel csak akkor kerülhet fel egy-egy készítmény a támogatotti listára, ha a gyártó kezdeményezi, ez azonban ebben az esetben nem történt meg.

Olvasóink írták

 • 20. Kisdarázs 2008. szeptember 27. 23:47
  „Szervusztok!

  Allergiás vagyok a darázscsípésre; anaphylaxiás sokkal reagáltam rá. A "csodaszer", amit a cikk említ, az adrenalin, amelyet keringés-összeomláskor szokta beadni. Ez egy életmentő pakk, ingyen kapod, ha így reagáltál a csípésre.
  Amiről a cikk beszélni próbál, az, az ún. autoinjektor (amit nem magadnak kell beszúrnod, hanem a bőrödhöz kell ütnöd, mire egy kis tű alá juttatja az adrenalin tartalmú gyógyszert.
  Ezen kívül önköltségi áron van a deszenzibilizáviós kúra (én egy éve járok, s eddig tízezer forintomba került a tisztított darázsméreg, és eddig kb. 45 injekciót kaptam. Ez 222 Ft/ injekció az életemért. Kb. 3 év alatt leszek védett. Nekem megéri!”
 • 19. Konrad 2008. augusztus 31. 22:21
  „Kathryn, téged sorozatosan átcsesznek. De komolyan. Egyrészt tudok nem egy magándokit, ahol az első rendelés után minden többi 5e Ft, és beadhat pl. egy szurit. Másrészt arról már több helyen volt szó, hogy az egészséges igazolás kiadásáért elvileg nem kérhetnek pénzt. Tőlünk Óbudán nem is szokás kérni.”
 • 18. Kathryn 2008. augusztus 31. 21:35
  „Kullancs-enkefalitisz ellen oltattam be az egyik gyerekemet, mivel most járt le a periódus, ami után emlékeztető szuri kell.
  A gyerekem súlyos fogyatékos, közgyógyellátott. Ezek után a következő volt a sztori.
  Felírattam dokinénivel az oltást.
  A gyógyszertárban dobtam egy hátast majdnem, amikor közölték, hogy a szuri már nem támogatott, ezért több mint négyezer forint.
  Dokinénihez befutunk a szerrel, hogy nyomja be a gyerekbe, mire közli. a nem támogatott oltás beadásának költsége 6 ezer forint, amit ott neki helyben kell megfizetni.
  Azóta már kiokosodtam, mivel megtudtam tőle, hogy minden ilyen nem támogatott akcióért hatezret kell fizetni. Kellett egy irathoz igazolás arról, hogy a gyerek fogyatékos. Egy sima orvosi igazolás szintén hatezer. Pedagógusként évente többször viszek gyerekeket kirándulni, többször ott is alszunk valahol. A szálláshelyeken gyerekcsoportot akkor vesznek be, ha van friss igazolása minden skacnak arról, hogy nem fertőző beteg. Egy ilyen szimpla orvosi igazolás ugyanennyi. A kibúvó, ha van olyan szerencsés az ember, hogy elcsípi a kirándulást megelőző 48 órában az iskolaorvost és tőle kér minden gyerekre friss igazolást. Ez azt jelenti, hogy mind a a 30-at el kell küldeni a dokihoz, aki megnézi őket és kapnak tőlük egy cédulát aláírva, lepecsételve ingyér.”
 • 17. Konrad 2008. augusztus 31. 21:24
  „16.: vélhetőleg nem elsősorban pénz kérdése, ez csak egy olyan indok, amivel elvileg nem nagyon lehet vitatkozni észérvekkel. Pedig...”
 • 16. okos politikusok 2008. augusztus 31. 21:17
  „2003-tól kezdődően a kölségvetés kiadási oldalával nem törődtek, elmaradt a takarékosság, dőlt ki a pénz minden hülyeségre. Most ezt éppen az injekciók árán kell megspórolni?”
 • 15. Konrad 2008. augusztus 31. 21:16
  „12.-es: a legutóbbi két Egészségügyi Miniszter pont azért repült, mert változtatni akart. Sem az aparátusnak, sem a rendszernek (orvosoknak sem!) érdeke a változás. Nekik jó, a beteg szív - de azt meg ki nem szarja le...

  web: nos nem. De ha a gyártó kéri, akkor bekerülhet a körbe. Vagy ha a megfelelő hatóság úgy gondolja, erre szükség van, és beteszi magától. Az előbbi nem történt meg, az utóbbiról pedig már írtam lentebb.”
 • 14. web 2008. augusztus 31. 20:58
  „Ezek szerint a gyártó dönti el milyen készitményt lehet támogatni.Nem pedig a TB.A sorompó tekeri a baktert........Na nem baj ültessük őket darázsfészekbe!”
 • 13. web 2008. augusztus 31. 20:53
  „Az egész országban senki nem tudja megmondani hány tizennégy év alatti gyermek van.De azt sem,hogy mennyi allergiás van közöttük.-Sajnos sok esetben akkor derül ki az allargia ha megcsípte a méh v.darázs a pacienst.De mire odáig eljutunk,hogy megtudjuk mire vagyunk allergiások komoly vizsgálatokat kell végezni.Ezek össz költsége vajon mennyi lenne? Mennyit fizetünk be a TB javára? Ha jól hiszem az említett összegtől sokkal többet.Nem lenne hátrány ha inkább felvilágoítanának mi legyen a helyes eljárás mig orvoshoz érkezünk vagy mentöt hívunk.(Arról miért nem szól a cikk).Bizonyára senki nem venné zokon.”
 • 12. igenis a politikusok felelőssége, hogy kirugják a kontraszelektált TB-s hivatalnokokat! 2008. augusztus 31. 19:57
  „Kezdve a miniszterrel, ez bizony az ő felelősségük. Egy alapos tisztogatás és feladat-nyirbálás minden területre ráférne. Abnormális, hogy annyi a feladat, hogy a közalkalmazottak EU-átlaghoz képest 4x száma is kevés a feladat-ellátásra.
  Igenis, jöjjön egy olyan valaki, aki azt mondja, hogy:
  - véget vet a mávnak
  - véget vet a pazarlásnak
  - véget vet az ingyenélő életmódnak, legyen az akár segélyen élő, akár rokkant, akár mávos, akás tb-s.”
 • 11. puhos 2008. augusztus 31. 19:46
  „Én allergiás vagy a méh és darázscsípésre is. Volt olyan alkalom, hogy mire a feleségem elvitt az orvoshoz addigra már alig kaptam levegőt.
  Nagyon pocsék érzés volt!!!
  Azóta a táskámban van egy doboz Calcium tabletta vagy Calcimusc injekció.

  Az, hogy az orvosságra nincs támogatás szomorú.”
 • 10. KukoricaJancsi 2008. augusztus 31. 19:34
  „Bezzeg tavaly és tavalyelőtt 100milliókat (milliárdokat?) költöttek nagyjaink a nem létező madárinfluenza elleni védőoltásra, amely kórokozó még nem is létezett és ma sem létezik, és így egy magyar ember se halhatott bele.

  De a darázscsípés elleni oltást nem támogatja, pedig már vagy 5-en belehaltak.

  Erre nincs mit mondani. De ha lenne, akkor valami alsóbb szintű evolúciós kategóriába tartozó egyedeket emlegetnék, de gondolom, hogy mások is.”
 • 9. Konrad 2008. augusztus 31. 17:06
  „Egyébként: az abortusz konkrétan a nők önrendelkezési joga, aki máshogy gondolja, az nyisson erről topicot, és ne máshova szemeteljen :)”
 • 8. Konrad 2008. augusztus 31. 17:04
  „Segítek szövegérteni:

  NEM a politikusok tehetnek arról, hogy nincs támogatás, ugyanis a cikkből kiderül, a GYÁRTÓ nem kérte, hogy támogatott legyen a szer.
  EZÉRT csak akkor adnak támogatást, ha valaki egyedileg kéri. Nem egy nagy cucc, sok ilyen szer van, nekem is végig kellett sajnos ezt csinálni.
  A politikusok felelőssége majd akkor kezdődik, ha van VALÓS IGÉNY az ingyenes vagy támogatott szerre. Na, ekkor kell lépnie.
  Az igény viszont csak akkor jut el oda, ha:
  a) történik valami tragédia
  b) a hivatal jelzi ezt.
  A hivatal viszont nem akarja jelezni. Sajnos, tök mind1, ki van politikai hatalmon, a TB-ben, minisztériumokban régi emberek vannak, egy részük még a nyolcvanas évekből. Hozzá nm értő, kontrasztelektált dolgozók, akiknek csak az a lényeg, a seggük védve legyen.
  Azaz most hiba lenne a politikusokat szidni szerintem.

  Egyébként az egyszeri 16 e Ft nem is olyan drága. Akinek van allergiája, az pontosan tudja, miért nem az...”
 • 7. ENNYI 2008. augusztus 31. 16:25
  „Drágáim!!!

  Remélem ezek után is a 2010-es választáson a szocikra voksoltok.
  Ha igen, akkor nem kell morogni, vagy másra kell szavazni...
  ENNYI”
 • 6. Az abortusz bezzeg támogatott. 2008. augusztus 31. 15:10
  „ugyan már, mit aggódtok, az abortusz ingyé van, már ott volna lehetőség megelőzni a darázscsípést, egyszerűen csak meg se kell születni. Azt támogatja a TB, persze a fiatalok a gumit meg a tablettát vegyék drága pénzen, ahhoz nem jár támogatás.

  Itt csak az a fontos, hogy kinek milyen haszna származik belőle. Ha a darázscsípésbe beledöglik a polgár, magára vessen.”
 • 5. N.Péter 2008. augusztus 31. 13:54
  „Hol is lehet ilyet venni, egyáltalán?
  Patikában?
  Vagy ha kell adott esetben megrendelikx helyről?
  Egyébként csak ideig óráig szabadna beleszarni mit is csinál a "vezetés"
  Azután felkúszni Budapestre, kirángatni óket a térre, falhoz állítani ....ennyi
  A köv generáció már nem fog játszani az adófizető életével.”
 • 4. becsapott polgár 2008. augusztus 31. 12:24
  „ok.én pedig megtiltom hogy a fizetésemből engedélyem és beleegyezésem nélkül levonják a TB.-t lehet ezzel biróságra is fordulni.ez az emberélet elleni következetes jól megfontolt cselekedete a kormánynak.életmentő beavatkozást nem végezni el ennek következménye kell hogy legyen!ki rendelte ezt el,mert név szerint kell tudni ki ez az ember az OEP nél az egészségügyi ellátást finanszirozó hivatal a fizetésekből azonnal levonja a TB járulékot akkor minimum ha életveszélybe kerülök mentse meg az életemet a pénzemért,mert törvénytelenül szinte minden gyógyitási területről kivonult már felnőtt emberek esetében! miért is von le akkor járulékot a felnőtt dolgozó rétegek fizetéséből???!!!tessék visszafizetni az embereknek a 40-43 év alatt befizetett TB járulékait és aztán lehet kivonulni az egészségügyi ellátás finanszirozásából aztán lehet kivonulni ,mi állampolgárok meg majd akkor fizetünk az orvosnak a gyógyitásért ha betegek leszünk,mert igy csak fizetünk ha igénybevesszük ha nem az orvoslást!!!”
 • 3. Konrad 2008. augusztus 31. 09:58
  „Érthető a magyarázat. Logikus. Embertelen.
  Ilyen a magyar hivatal. Ezért sem ártana jól kirúgni minden második köztiztviselőt, hogy a maradék kapja össze magát, és az ilyen nyilatkozatoknak legyen folytatása, pl.:
  "Köszönjük, hogy felhívták a figyelmet a fenti hiányosságra, találunk a problémára a gyártóval közösen valami megoldást."
  Jó, tudom, naív vagyok. ez Abszurdisztán, itt az emberek vannak a Hivatalokért, nem fordítva. Persze ha majd egy miniszter gyereke meghal darázscsípésben, akkor hirtelen ingyenes és kötelező lesz a szer...”
 • 2. Kuci 2008. augusztus 31. 09:39
  „Érdekes mikor a TB.-t fizetem azt időben , hogy az alkotmányos jogomtól ne fosszanak meg . S mi az , hogy az állam szelektál !!! Ez a jelenlegi kormány hibájá , szelektálja a betegeket .”
 • 1. kanoc 2008. augusztus 31. 08:54
  „Szégyen hogy egy darázscsípés után az Állam Sohersége miatt akár meg is halhat "egy" ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök is készülnek az iskolakezdésre

Nem csak a diákok, szülők és a tanárok, hanem a rendőrök is készülnek a szeptemberi iskolakezdésre,… Tovább olvasom