Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Halászléhez kadarka kerülhet az asztalra

Magyarországon évente átlagosan közel négymillió hektoliter bort készítenek.

Magyarországon évente átlagosan közel négymillió hektoliter bort készítenek. Ebből a becslések szerint közel kétharmad kerül palackozásra. Ebből félmillió hektolitert minőségi borként adnak el, vagy éppen őriznek meg évekig a divatos bortrezorokban. Karácsonykor egyre több család asztalára kerül ebből az utóbbi másfél millióból néhány üveg. Ám a borról, amely önmagában is beszéltet, de beszédtéma is, nem csupán ezért érdemes szót váltani. Idén kiváló évet zártak a szőlősgazdák.

Takács Zoltán 1996-ban döntött úgy, éppen december közepén, hogy otthagyja a számára addig tisztes megélhetést biztosító bútorüzletet, és borkereskedést nyit a megyeszékhelyen. Az első két-három év elég döcögősen ment. Akkoriban az emberek még nem igazán vásároltak minőségi borokat. Néhány esztendő felvilágosítómunkája, no meg az országos gasztronómiai közhangulat is kedvezett számára. Egyre többen követték példáját, nyitottak kicsi vagy nagyobb borkereskedéseket. A tízéves jubileumát ünneplő szakembert arról kérdeztük, milyennek látja az idei termést, mit ajánl az ünnepi asztalra és főleg mennyiért?
alc:

Csúcsév a 2006-os?

Takács Zoltán szerint a hazai bortermelés egyik csúcsesztendeje lehet az idei. Főleg igaz ez a fehérborokra, melyek cukor- és savtartalma különösen kedvező. Az ilyen összetétel, amely köszönhető a napos óráknak, a kedvező csapadékeloszlásnak, csak ritkán adatik meg. Vörösborokat tekintve szintén kiugró az idei évjárat. Pontosabban legalább olyan jó, mit a 2003-as volt.

Halászléhez  kadarka ajánlott. Ám ha rántott fogas kerül az asztalra, már érdemes kibontani egy pannonhalmi fehérbort. Pulykához, csirkéhez, kacsához, nem vad szárnyashoz a rosé borok valamelyikét ajánlja a somelier. Vadakhoz szekszárdi vagy még inkább soproni vöröset. Szenteste pedig a vacsora megkoronázása lehet egy pohár tokaji aszú, majd a vacsora lezárásaként egy finom pohár pálinka.
Hogy ez megjelenik-e majd az árakban? A kereskedő szerint aligha, vagy nem jellemzően. Magyarországon ugyanis nem gyakorlat még (ötven év hátrányunk van a bortermelésben is a fejlett világgal kapcsolatban) hogy rosszabb minőségű években egy-egy márka kimarad. Nálunk mindig van minden fajtából az adott évben. Míg Franciaországban például, ha nem jó a termés, akkor abban az esztendőben nem palackoznak Chateau Margoux-ot! Ebből a borból egyébként 1000 eurónál indul egy palack.


Mennyiért vásároljunk bort?

Karácsonykor még nem divat igazán bort adni. Bár ajándékba egészen magas árú kiváló kollekciókat is lehet vásárolni. Az ünnepi asztalra azonban már szinte minden családban kerül belőle. Takács Zoltán szerint az nem téved nagyot, aki fehérbort üvegenként (0.75 l) 500 forint, vörösbort 800–900 forint felett vásárol. Bizonyos szempontok szerint az ár a minőséget is garantálja.


Karácsonykor és utána, boros találkozási pont

A bor és a fogyasztó találkozása leginkább a terített asztal környékén következik be. Azok, akik azt szeretnék, mindig jót igyanak, célszerű, ha tanácsot kérnek szakemberektől. Egyre több olyan bolt van, ahol szakképzett emberek szívesen mesélnek a borról. Takács Zoltán, mint felsőfokú somelier azt javasolja, bátran nyissanak be az ilyen kis üzletekbe, mert egy-két kérdéssel sokat lehet tanulni. A jövőben szükségszerűen kell majd kialakítani olyan találkozási pontokat, ahol akár a vásárlás kényszere nélkül is egymásra találhat az eladó és a leendő vevő. Karácsony táján senki ne szégyellje megkérdezni, hogy az általa tervezett ételhez milyen bor illik. A Pénz Beszél az olvasók nevében pár konkrét kérdést feltett. Ám ez nem pont a mi dolgunk. Mindenki tegye meg majd!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ligabajnokság

labdarúgás

Győri ETO–Újpest 1–0 (1–0) Tovább olvasom