Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Hallgatói Hálózat: pozitív irányba haladnak a tárgyalások a kormánnyal

Tóth Fruzsina Márta szerint ez a diákság fellépésének, az érdekeikért való kiállásnak köszönhető.
A Hallgatói Hálózat (HaHa) szerint pozitív irányba haladnak a tárgyalások a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között - mondta Tóth Fruzsina Márta a szervezet képviseletében szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Tóth Fruzsina Márta szerint ez a diákság fellépésének, az érdekeikért való kiállásnak köszönhető. A diákság bizonytalanságban tartását ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják - mondta, hozzátéve: ezért született meg január 7-i ultimátumuk is, amelyben követelik, hogy minden szakon legyen államilag finanszírozott férőhely a 2011-es keretszámoknak megfelelően.

Füzessi Károly, a HaHa másik tagja azt mondta, a hallgatói szerződéssel kapcsolatban fenntartják, hogy nem a feltételek megváltoztatására van szükség, hanem annak eltörlését követelik. A kötelezően itthon töltendő idő csökkentésére irányuló tárgyalások számukra nem jelentenek megoldást - jelentette ki. Kitért arra, nem értik, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter miért nem hajlandó tárgyalni az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal, miért csak a saját maga által kiválasztottakat hívja meg a felsőoktatási kerekasztalba.

Fatér Ambrus - szintén a HaHa képviseletében - hozzátette: továbbra is a civil hangot fogják képviselni, továbbra is mozgósítani fognak, és terveznek demonstrációkat is. A közoktatás elengedhetetlenül fontos része az oktatási reformnak, és ha nincsenek jól végiggondolt, a mélyszegénységre is reagáló változtatások, úgy a felsőoktatási reformnak sincs értelme - mondta.

Máté András az Oktatói Hálózat képviseletében arról beszélt, hogy a felsőoktatás helyzetét minden érintett bevonásával kell rendezni, és ebbe a munkaadói szervezetek is beletartoznak. A minisztert semmilyen törvény nem kötelezi, hogy tárgyaljon velük, de nem is tiltja semmi - rögzítette.

Kifogásolta, hogy a kormányzat a felsőoktatási intézmények működési költségeinek nominálisan mintegy harmadát elvonta, az összes támogatást mintegy 180 milliárdról 120 milliárdra csökkentette. A nagy tudományegyetemeknek vagy fizetésképtelenséggel kell szembenézniük, vagy azzal, hogy az oktatói karuk 25-30 százalékát elbocsátják. Ezen változtatni kell azonnal - jelentette ki.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kiemelte: arra fókuszálnak, ami a felvételi előtt állókat érinti, azaz hogy minden szakon legyen államilag finanszírozott hely, ne legyenek tandíjas szakok. Javaslatukat a tárca megfontolja, egyelőre visszajelzés nem érkezett - mondta. Kitért arra, hogy ha sikerül erre a kérdésre pontot tenni, a következő téma a hallgatói szerződés ügye lesz.

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja megjegyezte: azért tartották fontosnak, hogy együtt álljanak a sajtó elé, hogy jelezzék, nem igaz, ami elterjedt, azaz, hogy bármiféle repedés lenne a felsőoktatás hivatalos és civil szervezetei közötti együttműködésben. Az együttműködés fennmaradt - jelentette ki, hozzátéve: a HÖOK garanciát vállal arra, hogy minden kérdésben hivatalos egyeztetést folytat az összes szervezettel.
Ennek keretében tart ülést szerda este az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum is - jelezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miskolci polgármester Kanadát és az MSZP-t bírálta

Kriza Ákos elmondta, Kanada magyarországi nagykövete levélben arról tájékoztatta, hogy Miskolcon… Tovább olvasom