Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Hallgatói tiltakozás: Valódi egyeztetéseket követeltek a demonstrálók

A mintegy száz demonstráló Budapesten az Alkotmány utca Kossuth téri végéhez vonult a Deák térről.
A felsőoktatásról és a közoktatásról szóló valódi egyeztetéseket követelt az érintettek és a kormányzat között az a mintegy száz demonstráló, aki Budapesten az Alkotmány utca Kossuth téri végéhez vonult a Deák térről. A Középiskolai Hálózat (KiHa) Temetjük a közoktatást elnevezésű pénteki rendezvényén Tamás Ferenc tanár azt mondta: "nem tűrhetjük, hogy véglegesen szétzilálják az oktatást".

A tanár szólt arról is, hogy a pedagógiai módszerek sokszínűségét meg kell tartani, mert "nem kérnek az egyeniskolákból". Nem értenek egyet azzal sem, hogy a szakképzés idejét három évre csökkentették, illetve hogy hetente mindössze hét tanórában tanulhatnak közismereti tárgyakat az ide járók - tette hozzá.

Tamás Ferenc felháborítónak nevezte, hogy "a tanév kellős közepén" zajlott le az általános és középiskolák állami átvétele, miközben a fenntartó szerepét átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ apparátusa még teljes mértékben fel sem állt. Annak a véleményének adott hangot, hogy az iskolarendszer jelenleg azért tud működni, mert az iskolák munkatársai erejükön felüli munkát végeznek, ugyanakkor az iskolaigazgatóknak a legegyszerűbb ügyekről szóló döntésekhez hivataloktól kell engedélyt kérniük.

Oláh Alexandra gimnáziumi tanuló szerint "a reformok ellehetetlenítik a közoktatást", az erről szóló rendeletek pedig visszafejlődést jelentenek. Beszélt arról is, hogy a tanulók a bizonytalanság miatt még nem tudják, melyik fakultációkat válasszák ahhoz, hogy megkezdjék felkészülésüket a különböző felsőoktatási szakokra. Mint mondta, készen állnak a kompromisszumra a kormányzattal, harcukat pedig "észérvekkel kell megnyerni". Kitért arra: Magyarországon szeretnék befejezni tanulmányaikat, azonban "a diákság hangját nem hallják meg".

Fogl Márton egyetemista úgy látja, kényszerrel akarják megmondani nekik, milyen irányba kell terelni az oktatás ügyét, holott szerinte éppen most van "itt az alkalom, hogy befejezzük a rendszerváltást". A köznevelési törvény elnevezésére utalva azt mondta: csak az akar nevelni, aki fél attól, hogy ellene fordulnak.

A demonstrálók a beszédeket időnként "Nem hagyjuk!", illetve "Semmit rólunk nélkülünk!" skandálásokkal szakították meg. A tüntetés helyszínére a közoktatást szimbolizáló koporsóra emlékeztető, feketére festett papírdobozt is hoztak. A beszédek után a demonstrálók elhagyták a helyszínt.

18:15 - Elindult a Középiskolai Hálózat (KiHa) Temetjük a közoktatást elnevezésű menete pénteken a budapesti Deák térről a Parlamenthez.

A mintegy száz résztvevő gyertyákkal vonul. A szervezők arról tájékoztatták az MTI helyszínen tartózkodó tudósítóját, hogy a diákok elhaladnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épülete előtt, ahol az oktatási államtitkárság is található.

Az indulás előtt kiállítottak egy olyan transzparenst, amelyen a 2011-es felvételi keretszámok szerepeltek.

Résztvevők a Középiskolai Hálózat (KiHa) Temetjük a közoktatást elnevezésű menetén a belvárosi Alkotmány utcában 2013. február 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Résztvevők a Középiskolai Hálózat (KiHa) Temetjük a közoktatást elnevezésű menetén a belvárosi Alkotmány utcában 2013. február 15-én.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szilveszter Klára, a KiHa tagja egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is követelik a Hallgatói Hálózat (HaHa) által közzétett hat pont teljesítését, valamint nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellári rendszer.

A HaHa hatpontos petíciójában decemberben követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Olvasóink írták

 • 4. tucat 2013. február 15. 22:17
  „3. szliz
  Lárifári! Tessék má´ elengedni azt a harangkötelet! Most születik újjá (vagy ujjá, kiegyenesített középsővé) a magyar köz- és felsőoktatás!
  Minek az a heti egy szem matek meg magyar nyelvi óra is? Megtanul a deák a facebookon beszélni, írni is, a napi tesitől olyan lesz a háta (meg a zagya), mint a szekrény, árkot, parkot tisztítani tud, a közkapát, közgereblyét, közkaszát is bírja majd, jól keres, termel, fogyaszt... Mi kell még? Magyarország megújul!

  Azt a fehérlófiát má´ neki! Hogy semmi se jó, semmi se tetszik! :D
  Ja, a tanárok? Kapnak majd kapát ők is, ha már krétát se voltak hajlandók venni, s majd előveszik a jobbik eszüket, és megtanulják a magyarok jobbik istenét! Há´!

  Kérdés? Nincs? Helyes! Nem is lehet! Akkó´, hátra arc! Oszolj! Jóccakát! (Lesz is, jó hosszú és sötét. :)) Az ám, az esti imát senki se merészelje elmulasztani!
  Nnna! :D”
 • 3. szliz 2013. február 15. 20:29
  „Nagy kár, hogy a leendő szakiskolások nincsenek tisztában azzal, hogy ők még inkább "közvetlen hozzátartozóknak" számítanának ezen a temetésen, hiszen a közismereti óráik (magyar, történelem, matematika, természettudományok) nagy részét a testnevelés órák foglalják el, szeptembertől, és persze ezáltal nagyon sok tanári álláshely megszűnik, a maradéknak nem lesz olyan nagyon nehéz megadni a mézesmadzagként feltálalt életpályamodellnek megfelelő alamizsna-béremelést!”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. február 15. 20:15
  „"Mintegy" hányan lehettek a fotósokkal-firkászokkal együtt ?”
 • 1. Cillit_bang 2013. február 15. 19:49
  „Holnap az" ovisok halhatatlan hálózatá"t fogják az utcára vinni a komcsi szülei és bátorító maszop szervezetük Ron <moderálva> óvóbácsi utasításai alapján???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a kormány ne engedjen a nyomásgyakorlásnak!

A Fidesz továbbra is elutasítja a nyugdíjadó, a vagyonadó és az ingatlanadó bevezetését - közölte… Tovább olvasom