Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Halolaj: a kardiológusok is ajánlják

A halolaj szinte az egyetlen olyan zsiradékfajta, melyet a kardiológusok is szívesen ajánlanak.

A halolaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz – ez az ómega-3 zsírsav. Ezen zsírsavak szükségesek az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Szervezetünk nem tudja előállítani ezeket, így a táplálékbevitellel kell biztosítanunk őket.
A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálokok közé tartoznak, ezért említhetjük kiemelten a halolaj szív-ér rendszerre kifejtett előnyös hatásai közül a legfontosabbakat:

Előnyös hatások

– Elősegíti az erek tágulását, javítva ezzel a vérkeringést.
– Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökken az agyi trombózis és a koszorúér-elzáródás esélye. Ráadásul mindezt mellékhatások nélkül teszi.
– Csökkenti az érfal gyulladását, így csökken az erek szűkülete és a trombózis kialakulásának lehetősége.
– Növeli a vörösvértestek rugalmasságát, így azok könnyebben jutnak át a szűkebb ereken is.
– Növeli a védő koleszterin (HDL) arányát, csökkenti az összkoleszterin- és a trigliceridszintet. Ennek hatására az erek, köztük a koszorúerek elmeszesedése is csökken.
– Stabilizálja a sejtek elektromos ingerelhetőségét, így csökken a szívritmuszavarok kialakulásának veszélye.
– Szabályozza a vérnyomást.

A fenti hatások eredményeképpen számos betegség megelőzésében, kiegészítő kezelésében, valamint rehabilitációjában játszik szerepet a halolaj rendszeres fogyasztása. Kifejezetten megelőzés céljából ajánlott azoknak, akiknél a szív- és érrendszeri betegségek rizikója az átlagnál magasabb: elhízás, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy akár a cukorbetegség miatt.

A többi zsír miért nem jó?

Táplálékunk 30–35%-át a lipidek (zsírok) adják. Szervezetünk számos folyamatában jelentős szerepet játszanak, mint például energiaraktározás, sejtalkotórészek felépítése, vitaminok tárolása és szállítása, idegszövet felépítése stb. Két fajtájuk van: a telített és a telítetlen zsírsavak. Az eltérést kémiai szerkezetük okozza. A telítetlen zsírsavak egy vagy több kettős kötést tartalmaznak, így megkülönböztetünk ómega-3, ómega-6 és ómega-9 zsírsavat a kettős kötés elhelyezkedése szerint. Mindegyik zsírsavra szükségünk van az életfolyamatainkhoz, de táplálkozásunk során aránytalanul sok telített zsírsavat és kifejezetten kevés ómega-3 zsírsavat fogyasztunk. A zsírok fogyasztásának megfelelő egyensúlya és aránya a fontos, ezért kell növelni az ómega-3 zsírsav bevitelét. 

Mi mindenre jó még a halolaj?

A halolajnak a szív-ér rendszeri hatásain kívül számos más jótékony hatását is ismerjük, melyek többsége tapasztalatokon alapszik.
– Nagy adagban fogyasztva lassíthatja a daganatos sejtek osztódását, csökkentheti az áttétképződést.
– Jó hatású az immunrendszer betegségeiben, pl. allergiában, autoimmun kórképekben.
– Cukorbetegség esetén csökkenti a sejtek inzulinrezisztenciájának kialakulását.
– Hasznos lehet a depresszió egyes eseteiben.
– Hatásos gyulladáscsökkentő, főleg az ízületi bántalmak esetén (reuma, köszvény) hatékony.
– Utóbbi időben kiderült, hogy rendszeres bevitel esetén a koraszülés kockázata is csökken.

A halolaj kimondottan széles körben alkalmazható, természetes eredetű szer, mely megelőzésre és a már kialakult betegség kiegészítő kezelésére egyaránt megfelelő. De figyelem: nem gyógyszer és nem csodaszer! Ha már gyógyszert szedünk, mindig beszéljük meg az orvosunkkal, mielőtt a halolaj fogyasztását elkezdenénk.
Ne feledjük, a természetes gyógymódok remek kiegészítői a hagyományos medicinának, de nem helyettesítik azt!

Dr. Nagy Attila orvos, táplálkozási tanácsadó

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai siker a rangadón

Tovább olvasom