Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Hálóné Tápai Anna borász a rosét kedveli leginkább

Egyesek szerint a nők szaglása és ízlelése fejlettebb a férfiakénál, ez borkóstolásnál is jól jön. Már az sem meglepő, ha egy étteremben a hölgy választ és véleményez először – vallja Hálóné Tápai Anna, a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának tagja.
Sokszor mondják – persze többnyire a férfiak –, hogy a nőknek elég, ha az édes borokat ismerik, úgyis azok a „konty alá valók". Ezzel szemben ma már a gyengébbnek mondott, nem számos tagja is szakértője lett e nedűnek.

– Néhány éve még meglepetést keltett, ha egy nő igényesen, szakértelemmel, netán kritikával közelített a borokhoz. Ma már természetes, ha az étteremben a pincér nekem tölt először a borból, majd meghallgatja a véleményem – meséli Hálóné Tápai Anna, a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának tagja, aki maga is végzett borász.

Régi kapcsolat fűzi a borhoz, hiszen a rendszerváltás előtt 10 évig dolgozott az izsáki állami gazdaság borászatában, minőségellenőrként. Családjával 1993-ban költözött Szegedre, s lett tagja a 2003 őszén megalakult, Horváth Erzsébet vezette társaságnak, melynek célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a kulturált borfogyasztást. A hölgyek meg szeretnék találni a bor helyét a gasztronómiában, a családi életben és az étkezésben. Ennek érdekében bortúrákat rendeznek, termelőket hívnak meg, előadásokat szerveznek: szombaton például a tokaji borbarát hölgyeket látják vendégül. Felvonultak a borfesztivál megnyitóján is, ahol mindannyian piros kendőt viseltek. A borlovagoknál megszokott talár helyett ugyanis e nőies ruhadarab mellett tették le a voksukat.

– Azt olvastam, a nők nyelve több ízlelőbimbóval rendelkezik, ezáltal érzékenyebb, alkalmasabb a kóstolásra. Szaglásunk is fejlettebb. A biológiai adottságok és szakmai tudás mellett talán a személyiségnek van fontos szerepe: egy szakértő legyen könnyed, jókedvű, derűs – vallja a borbarát hölgy, hozzátéve, hogy egy bor mindenki számára mást mond – egy nő szájából sokkal szebben hangzik, ha egy nedűben a gyümölcsillat mellett mondjuk virágillatot is emleget.

– A rosé borokat kedvelem leginkább, az újra reneszánszát élő, a rosé és a vörösbor között átmenetet képező siller típust. A preferencia évszakhoz is kötött: hosszú, hideg téli estéken, kellemes baráti társaságban a testesebb vörösborok, nyáron a könnyebb fehérek esnek jobban. És mindehhez a kiváló ételek: finom sültek, például egy különlegesen pácolt bélszín. A férjem igazi gourmet, hozzám hasonlóan kertészeti és élelmiszer-ipari főiskolát végzett. Így családi ebédekhez ő főzi az ételt, én választom a bort – mesél a tökéletes családi munkamegosztásról Hálóné Tápai Anna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülés előtt: fél nap a folyosón

Tovább olvasom