Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Hamarosan átszervezik a szakrendelői struktúrát is

Körülbelül fél év múlva átszervezik a járóbeteg-szakrendelői struktúrát - nyilatkozta az egészségügyi miniszter. Most mérik fel a rendelőintézeteket, s ahol szükséges, ott a lakossági igényeknek megfelelően átcsoportosítják az egyes szakmákat.
Horváth Ágnes hangsúlyozta: a kórházreformmal ellentétben itt ágyszám helyett óraszámban kell majd gondolkodni, és nem várható a kapacitások szűkítése.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy felülvizsgálják a kórházak finanszírozását. Várhatóan változnak majd az úgynevezett minimumfeltételek, amelyek megszabják, egy adott egészségügyi szolgáltatónak milyen követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy engedélyt kapjon egy-egy tevékenységre. Mindemellett bejelentette: egyezségre jutottak a szakmával az ügyeleti rendszer júliustól esedékes átalakításáról. Ennek kulcspontjai, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak meg kell állapodniuk a dolgozókkal, s ezt kollektív szerződésben kell rögzíteni. Jelenleg az óradíjnak több mértéke van: az úgynevezett csendes (éjjeli, hétvégi, ünnepnapi) ügyeletben töltött órát csupán 12,5 százalékban, a normál ügyelet óráit 25 százalékban, míg a minősített ügyelet óráit 50 százalékban számítják munkaidőnek. Ezek az arányok 70-80-90 százalékra emelkednek. A jelenlegi maximálisan 48 óra heti munkaidő marad, de 12 óra helyett 24 óra túlmunkát vállalhatnak önként a dolgozók. Az intézményeknek lehetőségük lesz arra is, hogy csak az ügyeletre vegyenek fel orvosokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom