Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Hamarosan cserélni kell

az első falugondnoki autókat

– Azért dolgozunk, hogy az országos szinten még hátralévő ötszáz településre is jusson falugondnoki autó. A hálózat fejlesztése folytatódik – válaszolta a Kisalföld kérdésére Wágnerné Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr–Moson–Sopron Megyei Egyesületének koordinátora.
Markotabödöge önkormányzata öt éven át kitartóan pályázott azért, hogy a falugondnoki szolgálatnak járművet vásárolhasson (Kisalföld, 2006. július 1.). Elszántságukat siker koronázta, így a falugondnok megkezdhette tevékenységét a kistelepülésen. De vajon bírják-e a strapát azok az autók, amelyeket az elsők között helyeztek üzembe, s hogy áll manapság a falugondnoki szolgálatok szervezése? A Kisalföld ennek nézett utána.
Wágnerné Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének koordinátora érdeklődésünkre elmondta: jelenleg huszonkilenc falugondnoki szolgálat működik a megyénkben. De ennél több is lehetne, mivel összesen hatvannégy a hatszáz lélekszám alatti település. Megjegyezte, hogy az önkormányzatok egy része úgy próbál bejutni a hálózatba, hogy használt autót vásárol és egy-két év elteltével benyújtja cserére pályázatát, és ha szerencséje van, akkor hozzájut egy új gépkocsihoz. A többség viszont eleve új autóra nyújtja be a pályázatot.
– Azért dolgozunk, hogy az országos szinten még hátralévő ötszáz településre is jusson falugondnoki autó. A hálózat fejlesztése folytatódik, jelenleg négy falugondnokok alkotta csoport vesz részt alapképzésen Vértesacsán – jelentette ki Wágnerné Kozma Judit.
Győr-Moson-Sopron megyében elsőként Bodonhelyen hozták létre a falugondnoki szolgálatot 1998. december elején. Az első falugondnok a jelenlegi polgármester, Kenesei Ferenc volt.
– Úgy tűnik, nálunk hamarosan téma lesz a járműcsere, hisz idén nyolcéves lesz a szolgálati autó és mind gyakrabban előfordulhat meghibásodás – közölte a falu vezetője.
Árpáson egy évvel később, 1999-ben látott munkához a falugondnok, aki új gépkocsival kezdhette meg tevékenységét. Feller Sándor polgármester szerint a mindennapos igénybevétel miatt kopnak az alkatrészek, ezért várhatóan a közeljövőben el kell végezni a nagyjavítást. Hozzátette: jobb lenne újra cserélni az autót, ám hogy ez sikerülhet, ahhoz nem sok reményt fűznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom