Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Hamarosan jönnek az intelligencia fokozó tabletták

Léteznek olyan pirulák, amelyek segítik a gondolkodást, és intelligenssé tesznek. Ráadásul az agy teljesítménye a feladatok bonyolultságával együtt növekszik, állapították meg amerikai kutatók.
A washingtoni kormány megbízásából végrehajtott kísérletek során a mesterségesen előállított hatóanyagokat, az ampakint és a modfinilt próbálták ki 60 személyen. Azt vizsgálták hogyan hat a gondolkodásukra, illetve problémamegoldó képességükre. Ezeket az anyagokat eddig a hiperaktivitás, vagy az Alzheimer-kór kezelése során használták.

Danielle Turner, a Cambridge-i egyetem neurológiai intézetéből munkatársaival együtt arra a következtetésre jutott, hogy a szerek növelik az agy teljesítőképességét, és gyorsítják a gondolkodást. A 60 személyen végrehajtott kísérlet azt mutatta, minél igényesebbek és bonyolultabbak voltak a kitöltendő tesztek, annál jobbak lettek az eredmények.

Egy másik tanulmány, amit a kaliforniai egyetemen készítettek, azt mutatta ki, hogy az ampakine egyértelműen javítja az érzékelést és az emlékezetet. A kutatók szerint a szer komplexebb idegi kapcsolódásokra serkenti az agyat, olyanokra, amelyek egyébként nem jönnének létre. Azt egyelőre nem tudni, pontosan hogyan hatnak a szerek, amelyek szedésénél alvászavar és rossz közérzet jelentkezhet.

A New Scinetist két évvel ezelőtt már beszámolt arról, hogy az egyik angliai egyetemen tesztelték az ampakine-t egészséges, - 18 és 45 év közötti férfiakon. Felváltva kaptak a szerből kisebb-nagyobb adagot (100 - 300 - 1000 milligrammot) és hatóanyag nélküli pirulát (placebót).

Az ampakine-t szedők ébersége és kognitív (intellektuális, elmebeli) teljesítménye nem csökkent az ébren töltött éjszaka után - még a legkisebb mennyiségű gyógyszer mellett sem, sőt, a teljesítményük a beszedett ampakine arányában akkor is növekedett.

Makakó majmokon is tesztelték a szert az amerikai hadsereg számára, és úgy találták, hogy az alvásmegvonásban részesült majmok ugyanolyan pontosan teljesítették a tesztet, mint előzőleg, amikor kipihentek voltak. A szert gyógyszernek szánják: aluszékonyságra, figyelemhiányos hiperaktivitásra, Alzheimer-kórra - de a nagy üzletet minden bizonnyal az egészséges emberek jelentik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy férfit Cigi az alvázban Baleset Rongáltak az Ady Endre úton Fqkaszát loptak

sopron» A Kossuth Lajos utcai telefonfülkében egy vérző hátú férfi kér segítséget –… Tovább olvasom