Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hamarosan megválasztható lesz a harmadik gyermek neme?

A születendő gyermek nemének megválasztásához szükséges jogi lépésekről nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot az MSZP képviselőcsoportja - jelentette be Török Zsolt, a szocialista párt gyermek és ifjúsági szakcsoportjának vezetője pénteken Budapesten.
A kezdeményezés célja a népesedési mutatók kedvezőbb irányba terelése, az abortuszok számának csökkentése, valamint a nemek kiegyenlítése - mondta Török Zsolt. Úgy fogalmazott: "apró lépéseket tudunk tenni az apróságokért, azért, hogy minél többen legyünk".

A konkrét intézkedési terv kidolgozását előirányzó határozati javaslat elfogadását követően elkészülő törvény lehetőséget biztosítana a már gyermekes családoknak arra, hogy megválaszthassák születendő gyermekük nemét. A lehetőséggel azok a házaspárok is élhetnének, akiknél az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki - fejtette ki a szocialista képviselő hozzátéve, hogy a beavatkozás - amely az x és az y kromoszómák sajátosságaiból adódó fizikai lehetőségeket veszi figyelembe - garantálná, hogy a születendő gyermek egészséges lesz.

Török Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések szerint számos házaspár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, ha biztosan tudná, hogy az újszülött ellentétes nemű lesz, mint a már meglévő gyermek. A kezdeményezés társadalmi vitát válthat ki - jegyezte meg. Ugyanakkor hangsúlyozta: a törvény elkészítése előtt tanulmányozni kell a nemzetközi tapasztalatokat, állásfoglalást kell kérni az országgyűlési biztostól, a szakmai, orvosi kollégiumoktól, valamint konzultálni kell a civil szervezetekkel, egyházakkal.

A politikus beszámolt arról is, hogy azon országokban - egyebek mellett Ausztráliában, az Egyesült Államokban, valamint Kanadában - ahol az eljárást alkalmazzák, elindult a nemek kiegyenlítődése. Megemlítette azt is, hogy a határozati javaslat elfogadása után nyolc törvényt kellene módosítani.

Tökök Zsolt a hirado.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy azok a szülők választhatnák meg gyermekük nemét, akiknek már van két azonos nemű csemetéjük. Kérdésre válaszolva közölte, hogy az őszi időszak idején kerül az országgyűlés elé a határozati javaslat, s ha novemberig elfogadják, akkor jövő novemberben lehet belőle törvényjavaslat.

Ami a beavatkozás anyagi vonzatát illeti, elmondta, hogy ez körülbelül néhány százezer forintba kerül, míg Nyugat-Európában ez körülbelül 1 millió forintra tehető. "Magyarországon ez azért, olcsóbb mert itthon járó betegellátás keretében elvégezhető a beavatkozás"- mondta Török Zsolt.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarországon erre a beavatkozásra még nincsenek felkészülve a szakemberek. Ahhoz, hogy felkészültek legyünk három pontnak kell eleget tenni:

- Szakemberek megfelelő képzése,
- védőnői hálózat és családtervezési központok széles körű tájékoztatása
- magának a társadalomnak a tájékoztatása, hogy élhetnek egy ilyen lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta az MSZP a több biztosítós egészségügyi modellt

Tovább olvasom