Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Hamász-vezetőket tartóztat le az izraeli hadsereg Gázában

Mértéktartónak minősítette Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a Gázai övezetben indított izraeli katonai műveletet a Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott vasárnapi telefonos beszélgetésben.
Rice nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy a Gázai övezetben romlott a helyzet humanitárius és biztonsági téren. Olmert közölte, hogy az izraeli hadsereg utasítást kapott arra, hogy amennyire csak lehet kímélje a polgári lakosságot. Izrael vasárnap több órára megnyitotta Karnit, a fő gázai övezeti kereskedelmi határátkelőt, valamint a Nahal Oz-i olajvezetéket, hogy a palesztin területekre eljuthassanak a létfontosságú importált áruk, így az élelmiszer és üzemanyag.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a helyzet megoldásának kulcsa Szíria kezében van, mivel "a terrorista akciók végrehajtására vonatkozó utasítások és parancsok onnan érkeznek". Nyilvánvaló utalással Háled Mesálra, a palesztin területeken kormányzó Hamász Damaszkuszban élő politikai vezetőjére megismételte, hogy a szíriai vezetésnek fel kell számolnia a terrorista szervezetek parancsnoki központjait.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes a CNN amerikai hírtelevíziónak vasárnap adott nyilatkozatában világos figyelmeztetésnek nevezte az Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök gázai hivatalára mért légicsapást. "Világos figyelmeztetés volt, hogy fel kell hagynia a kétszínű magatartással" - mondta Peresz, aki szerint a Hamásznak el kell dönteni, hogy kormányoz-e az ezzel járó felelősséggel együtt, vagy terrorista szervezet marad és vállalja ennek összes következményeit. Hangsúlyozta, a Hamász vezetésű kormányt nem jogosítja fel lövöldözésre, gyilkosságra, izraeliek veszélyeztetésére és elrablásra az a tény, hogy választások útján került hatalomra.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár vasárnap kevéssé ajánlatosnak minősítette a Haníje hivatalára mért izraeli támadást. A világszervezet vezetője nagyon nyugtalan, mivel szükségesnek tartja a palesztin intézmények és szolgáltatások megóvását. "Ezek képezik az alapját annak a megoldásnak, amely elvezet egy igazi állam megteremtéséhez, ami úgy Izrael, mint a palesztinok érdeke is" - mondta Annan, aki szerint éppen ezért kevéssé ajánlatos olyan akciókat végrehajtani, amelyek a céllal ellenkező hatást váltanak ki.

Ehud Olmert és védelmi minisztere, Amír Perec egyaránt azt mondta, hogy a tervek szerint az izraeli hadsereg rövid időre marad a Gázai övezetben. A csapatok kivonulnak a Gázai övezetből, mihelyt a június 25-én egy palesztin kommandó által elrabolt izraeli katona visszanyeri szabadságát - mondta a kormány vasárnapi ülése után az izraeli miniszterelnök, aki nem zárta ki, hogy a Hamász vezetőit nem csak Ciszjordániában, hanem a Gázai övezetben is elfogják és letartóztatják. Izrael jelenleg 87 palesztin politikust tart őrizetben, köztük nyolc minisztert és húsz parlamenti képviselőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom