Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Hamasz szakértői kormány felállítását tervezi

A palesztin választásokon győztes Hamasz szakértői kormány felállítását tervezi, hogy így enyhítse a ránehezedő nemzetközi nyomást. Az Európai Unió kilátásba helyezte, hogy csak akkor folyósítják a palesztinoknak szánt segélyeket, ha az új kormányzat elismeri Izraelt és lemond az erőszakról.
Tovább folynak a kisebb összecsapások Gázában a Fatah és a Hamasz hívei közt. Eddig heten sebesültek meg az incidensekben. Közben a Hamasz egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy mozgalma egy technokrata kormány felállítását fontolgatja, amelyben nem a hamaszos politikusok vennének részt, hanem pártállástól függetlenül az adott kérdés legkiválóbb szakértői. Ezzel a Hamasz a győzelmük nyomán rájuk háruló nemzetközi nyomást kívánja enyhíteni.

Izraeli kormányzati illetékesek bejelentették, hogy nem teszik lehetővé a Hamasz politikusai számára, hogy szabadon közlekedjenek a Gázai övezet és Ciszjordánia között, valamint azonnal elfognák a Hamasz jelenleg Damaszkuszban, Szíriában élő elsőszámú vezetőjét, Haled Massajt, amennyiben megpróbálna visszatérni a palesztin autonómia területére. Ezenkívül a Hamasz győzelme nyomán azt is kilátásba helyezték, hogy a Palesztin Hatóság nem kapja meg az Európai Uniótól a következő három évre számukra meghatározott 9 milliárd eurós segélyt amennyiben a Hamasz nem ismeri el Izraelt és nem mond le a terrorról. A palesztinoknak jelenleg sürgősen szükségük lenne 100 millió dollárra, a palesztin hatóság esedékes fizetéseinek rendezésére.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadhegyi randevú

A győr-szabadhegyi József Attila Művelődési Ház nem panaszkodhat a látogatottságra: számos programot… Tovább olvasom