Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Hamisított tojáspor a magyar piacon

Néhány napja az élelmiszerlánc felügyeletért felelős hatóság ellenőrzése során Lengyelországból származó hamisított tojásport talált - közölte a Végh László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) keretében működő Tojásszövetség elnöke pénteken az MTI-vel.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) ellenőrei megállapították, hogy a megvizsgált tojáspor tétel - amelynek forgalmazója a Szűcs és Társa Kereskedelmi Bt., Zengővárkony - fehérjetartalma alacsony volt, zsírtartalmának több, mint 80 százalékát pálmaolaj alkotta.

A Tojásszövetség közlése szerint a magyar tojáspiacot az utóbbi hónapokban rendkívül nagy mennyiségű, olcsó beszerzési áron kínált lengyel tojás és tojástermék árasztotta el.

A tapasztalatok szerint az olcsón beszerzett tojás a fogyasztói árat nem befolyásolta - az szinte az egész év folyamán változatlan volt -, ugyanakkor az import árunál a tojás minőségének egyik fontos jellemzője a frissesség legtöbbször megkérdőjelezhető.

A Tojásszövetség - a BTT-vel együtt - ez úton hívja fel a vásárlók figyelmét, ha megbízható minőségű tojást szeretnének vásárolni, ne csak a csomagoláson lévő tájékoztatást nézzék meg, hanem a tojásra bélyegzett, a termelés helyére utaló azonosító betűjelét - ez a második és a harmadik karaktert - is. Vagyis: szerepel-e, a HU jelzés az árun - tartalmazza a közlemény.

Földi Péter, a szövetség szaktanácsadója az MTI-nek elmondta: a magyar tojáságazat éves termelési értéke 30 milliárd forint. A hazai tojáspor forgalom 800-900 tonna évente. Ez mintegy 80 millió darab tojásnak felel meg.

Az étkezési tojástermelés Magyarországon az utóbbi években folyamatosan csökken. Az ország uniós csatlakozása óta - azaz 6 év alatt - 3 milliárdról 2,4 milliárd darabra. Az importált mennyisége évente 250-300 millió.

A karácsonyi tojásárról a szaktanácsadó elmondta: a termelőknek fizetett árnál a megszokott szezonális őszi emelkedés elmaradt, Húsvét óta 45 százalék volt az árcsökkenés, miközben a költségek - főként a takarmányár emelkedése miatt - 35 százalékkal nőttek.

A kereskedelem viszont azonos szinten tartja fogyasztói árat. Hiába szerzi be olcsón a tojást, a fogyasztói ár az akcióktól eltekintve magas. Így a karácsonyi, mintegy 25 százalékkal növekvő kereslet ellenére is, a fogyasztói ár várhatóan stabilan magas marad.

A hazai termelés tovább csökken, ha a beszállítói árak nem nőnek. Az EU Bizottság pedig éppen a napokban figyelmeztetett arra, hogy az unió tojáspiaca összeomolhat - mondta a szaktanácsadó.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2010. december 10. 19:50
    „élelmiszerlánc felügyeletért felelős hatóság holnaptó felesleges lesz. Ezt már az új urak nézték el ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablók egykamionnyi telefont próbáltak elvinni

A rakomány értéke meghaladta a félmilliárd forintot. Tovább olvasom