Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Handó: erősíteni kell a bíróságok szolgáltató jellegét

Egy modern társadalomban a változás önmagában nem lehet kritika tárgya, az alkalmazkodás, a felmerülő új problémák megoldásának kutatása nem állhat meg.
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint erősíteni kell a bíróságok szolgáltató jellegét. Handó Tünde, aki 2012 januárjában lépett hivatalba, erről azt megelőzően beszélt az MTI-nek, hogy hétfőn munkájának első teljes évéről számol be az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt.

Ez a beszámoló abból a szempontból is különleges, hogy a parlament több mint 10 éve nem hallgatta meg az országos bírósági igazgatás vezetőjét.

Handó Tünde a bírósági igazgatás másfél évvel ezelőtti átalakítása és az OBH létrehozása kapcsán azt mondta: egy modern társadalomban a változás önmagában nem lehet kritika tárgya, az alkalmazkodás, a felmerülő új problémák megoldásának kutatása nem állhat meg, és ez igaz a jogrendre, az igazságszolgáltatásra is.

Az OBH elnöke szerint a bíróságok szolgáltató jellegét erősíti a mediáció kiterjesztése és az ügyfelek egyre szélesebb körű kiszolgálása. Bizonyos ügyekben - például családjogi, bontó- vagy gyermekelhelyezési perekben - jövőre már kötelező lesz igénybe venni közvetítőt, akinek a feladata, hogy a felek közös megegyezéssel tudják lezárni a bíróság elé kerülő konfliktusokat.

A nemrég elkezdődött bírósági mediáció tapasztalatai kedvezőek, egy-egy mediátornak heti 20-30 ügye van, ami nyilván ugyanennyivel csökkenti a bírók munkaterheit, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy nem mindenki tud peres ügyében ügyvédet fogadni, számukra is megoldás lehet a mediáció - tette hozzá.

Handó Tünde kitért arra, hogy az idén még csak ajánlás az ügyfél-elégedettségi kérdőív, amelyet néhány törvényszéken alkalmaznak, de jövőre már minden bíróságon lesz. Az igazságszolgáltatásban megforduló ügyfelek névtelenül tölthetik ki a kérdőíveket, és számolhatnak be arról, hogy elégedettek-e például a kezelőirodával, a tájékozódási lehetőségekkel vagy éppen az épület biztonságával. A cél az, hogy a visszajelzések alapján minél inkább ügyfélbarát legyen az igazságszolgáltatás.

Az OBH elnöke megjegyezte, általában helyesebbnek látja az új megoldások esetén azt, ha azokat nem egyszerre, mindenütt kötelező jelleggel vezetik be, hanem először csak ajánlásként, próbaüzem formájában azokon a bíróságokon, ahol megvannak a feltételek és a nyitottság az új iránt, majd az így nyert tapasztalatok elemzése nyomán terjesztik ki országos szinten is a reformlépéseket.

Az uniós fejlesztésnek köszönhetően ügyfélértesítő rendszer épül ki, amely SMS-ben tájékozatja majd az érintetteket például a tárgyalási időpontokról, vagy arról, hogy új irat érkezett az ügyükben. Szintén uniós támogatásoknak köszönhető az az informatikai fejlesztés, amelynek keretében több ezer eszközt szereznek be. Jövőre a kormányablakokhoz hasonló ügyfélcentrumok épülnek ki, ennek keretében mindenki a lakóhelyéhez legközelebbi bíróságon juthat hozzá azokhoz az iratokhoz is, amelyek esetleg egy másik város bíróságán vannak - tette hozzá Handó Tünde.

A tavalyi eredményekről szólva elmondta: a törvényszéki szinten tárgyalt büntetőügyekben 2012-ben országszerte átlagosan 25 százalékkal csökkent az egy bíró kezén egyszerre folyamatban lévő ügyek száma, a legnagyobb munkateherrel küszködő Fővárosi Törvényszéken ez az arány 42 százalék. Ugyanakkor mindig lehetnek olyan területek, ahol új nehézségek jelentkeznek. A szabálysértési ügyszakban a hatásköri szabályok változása miatt 176 százalékkal nőtt tavaly a beérkezett ügyek száma, ezért az OBH azt javasolta, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén ne kelljen tárgyalást tartani, ezzel is gyorsítva az eljárásokat. Várhatóan a szabálysértési ügyeket az egyes törvényszékeken belül egy meghatározott járási bíróságra telepítik, a fővárosban ebből a célból létrejöhet egy új bírósági létesítmény - közölte az elnök.

Az ároktői banda két tagjának a házi őrizetből történt megszökése kapcsán Handó Tünde leszögezte: mint általában a kényszerintézkedéseknél, ebben az esetben sincs módja a bíróságnak arra, hogy a végrehajtás részletszabályait, az ellenőrzés módját közvetlenül befolyásolja. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, a jelenlegi szabályozás nem egyértelmű a tekintetben, hogy a bíró csak a felek - ügyész, ügyvéd, vádlott - indítványára, vagy önállóan, hivatalból is elrendelheti-e a gyanúsítottra, vádlottra felszerelt nyomkövető alkalmazását házi őrizetnél. Ezért jogszabály-módosításra lehet szükség. Jelenleg 56 nyomkövető van felszerelve országszerte a házi őrizet kiváltásaként, van, ahol indítványra, van, ahol hivatalból rendelte el ezt a bíró.

A jövőben egy elektronikus figyelőrendszer már jó előre figyelmeztetni fogja az eljáró bírót, ha közeledik az előzetes letartóztatás időtartamának adott ügyben alkalmazható felső határa.

Ugyanakkor Handó Tünde megjegyezte azt, hogy az OBH elsősorban a rendszerszintű problémákra tud reagálni, a helyi nehézségeket az illetékes bírósági vezetésnek kell orvosolnia, vagy ha ez a rendelkezésre álló eszközökkel nem lehetséges, akkor jeleznie kell a nehézségeket az országos vezetésnek.

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. október 14. 17:50
    „Erősíteni kell a bíróságok szolgáltató jellegét?
    Nem eléggé szolgálják aki a kormányfő igényeit?”
  • 1. pachakuti 2013. október 14. 11:37
    „Handó asszony a szolgáltató jelleggel az igazság-, vagy a jogszolgáltatásra gondolt?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabszolgaként dolgoztattak egy férfit Kisbéren

A férfinek ellátást ígértek szállásadói, de többször megverték, a fáskamrába zárták és elszedték a… Tovább olvasom