Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hangfelvétel készül a szóbeli nyelvvizsgákon

A szóbeli nyelvvizsgákon a jövőben hangfelvétel készül majd, hogy ezzel is csökkenjen a csalások lehetősége - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
A szaktárca a nyelvvizsgákra vonatkozó kormányrendelet változásaival összefüggésben kitért arra is, hogy "a biztonságos szervezés érdekében az írásbeli vizsgák feladatlapjai csak a vizsga napján jutnak majd el a vizsgahelyekre, ahol felbontásuk hiteles módon történik, megelőzve a csomagok illetéktelen megnyitását, a feladatok előzetes megoldását".

A nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormányfő által jegyzett módosítás a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba. Ez alapján bevezetik, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2 és C1 szinten lehessen tenni, hanem A2 (belépőfok) szinten is.

Az Emmi közleménye szerint ennek indoka, hogy jelenleg Magyarországon az Európai Unió tagállamaiban széles körben elfogadott és alkalmazott "Közös Európai Referenciakeret" 6 fokozatából csak 3 szinten lehet államilag elismert nyelvvizsgát tenni (B1=alapfok, B2=középfok, C1=felsőfok). A Magyarországon alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti - mutattak rá.

A minisztérium az előterjesztés benyújtásakor kifejtette: az A2 szintű nyelvtudást mérő vizsgán a mindennapi élethelyzetekben és/vagy szakmai tevékenység során előforduló egyszerű, személyes élettérrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges idegennyelv-ismeret meglétét mérik.

A nyelvhasználó eszerint megérti a leggyakrabban előforduló szókincset, ha a számára legközvetlenebb személyes dolgokról van szó, például a személyével, a családdal, vásárlással, a közvetlen környezettel vagy a munkával kapcsolatban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a módosítást korábban azzal indokolta, hogy Magyarországon az alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatával. Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban azonban elegendő a külföldi, illetve a hazai munkavállaláshoz az A2 nyelvi szint elérése, dokumentálása a munkáltatónak. Ez például a szakképzésben részt vevőknek jelentene motivációt nyelvtudásuk objektív megméretéséhez - írta az előterjesztő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér: minden szélsőséges megnyilvánulást vissza kell szorítani

A kormány fontosnak tartja az emlékezést a holokauszt áldozataira - hangsúlyozta a belügyminiszter. Tovább olvasom