Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Hangokkal és fényekkel írt öröm

Együtt a zene, a tánc, a fotó és a képzőművészet, valamint a tudomány. Szombaton a győri Művészetek Szentélyében (egykori zsinagóga) megnyílt a Mediawave, a párhuzamos kultúrák nemzetközi fesztiválja.
A világhírű dzsesszmuzsikus, Fred Anderson a megnyitón.
Finom dzsesszmuzsika fogadta szombaton a Mediawave-megnyitóra érkezőket. Ilyenkor a győri Művészetek Szentélyében gyűlnek össze a világ minden tájáról azok az emberek, akiknek a párhuzamos kultúrák fesztiválja minden esztendőben sajátos töltődést jelent.
Idén négy országban (Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia) zajlanak a Mediawave-programok, azok a világzenei tánc- és képzőművészeti produkciók, amelyek őrzik az egyes nemzetek hagyományait. Ezt bizonyította az első napon Alanis Obomsawin kanadai indián énekes, filmrendezőnő és Michell Montanaro, a világzene magyarul is jól beszélő provanszál nagymestere.

„ Nagyszerű és ritkán látott művészek, felejthetetlen produkciók, őszinte emberi gesztusok, találkozások. Ez a Mediawave" – hangsúlyozta köszöntőjében Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, majd Hartyándi Jenő fesztiváligazgató a Párhuzamos Kultúráért-díjjal idén elismert művészeket szólította: a 73 éves Fred Anderson amerikai szaxofonost, aki a modern dzsessz „alapfigurája", az európai rangú, 93 éves Eva Besnyő fotográfust, Bíró Yvettet, az Egyesült Államokban élő filmesztétát és Ladányi Andrea táncos-koreográfust. A díjban részesült még Ladik Katalin vajdasági költő, Monori Lili színművész, valamint Alanis Obomsawin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két magyar rövidfilm Cannes-ban

Két magyar rövidfilm, Politzer Péter és Mundruczó Kornél alkotása is ott lesz a május 14-én kezdődő… Tovább olvasom