Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Hankiss Elemér: szükséges a társadalom innovációja

Hiába történik meg egy országban a tudomány, a technika, a gazdaság innovációja, ha a társadalom legalább olyan fontos megújulása elmarad. A magyar társadalom ugyanis rendkívül rossz állapotban van - mondta Hankiss Elemér egyetemi tanár szerdán Röjtökmuzsajon, a 18. alkalommal megrendezett vezérigazgató-találkozón.
Ma Magyarországon mind az intézményrendszerre, mind a mentalitásra, mind pedig a magatartáskultúrára hatással van a társadalom rossz állapota. Egy egészséges és dinamikus jövőképpel rendelkező társadalom nélkül elképzelhetetlen, de legalábbis sokkal nehezebb a gazdaság megújulása - jelentette ki Hankiss Elemér.

A szociológus szerint ma Magyarországon nincs felelős kormányzás, nincs módja a kormány felelősségre vonásának, ami a demokrácia alapvető eszköze. Nem átlátható a politika, nem tudni kik hozzák a döntéseket és miért, és azoknak mi a hatásuk. Holott az átláthatóságra vannak működő modellek Európában, amelyeket át lehetne venni - tette hozzá.

Magyarországon restaurálni kellene a demokráciát, mert rosszul működik. Regionális autonómiákra lenne szükség, bizonyos határig szét kellene osztani a hatalmat - mondta.

Hankiss Elemér szerint a társadalmi innováció minimális pénzből megoldható lenne. Az előadó ezúttal is kiemelte a társadalmi szerződés hiányát, hangsúlyozva, hogy Magyarország Európa egyik legigazságtalanabb országa. Rendkívül nagy gondok vannak a társadalmi javak elosztásánál. A társadalmi egyenlőtlenségeket számos módon lehetne csökkenteni, s erre Magyarországon is van több példa. Több nagyszerű kezdeményezés indult meg ennek érdekében, köztük civileké. A kormány ugyancsak igyekszik ellensúlyozni ezen egyenlőtlenségeket, így az adó 1 százalékáról való rendelkezéssel és a jónak mondható szociális hálóval - közölte Hankiss.

Olvasóink írták

  • 2. Celtis 2009. október 01. 14:59
    „1. hozzászólás dodó: Ha csak egy pillanatra odafigyelnél arra, amit mond, rájönnél, hogy igaza van.
    Egy egészséges, kölcsönös bizalomra és jó szándékra épülő társadalomra lenne szükség. De ezt elérni...”
  • 1. dodó 2009. szeptember 30. 22:06
    „Biztos, hogy a választott népnek egy cionista tagja a megfelelő arra, hogy tanácsokkal lásson el bennünket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a Vidéki Újságírók Egyesülete

Siófokon megalakult a Vidéki Újságírók Egyesülete - tájékoztatott szerdán a tömörülés elnöke, Tar… Tovább olvasom