Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Hanságliget púp

Jánossomorjának?

A közigazgatásilag Jánossomorjához tartozó Hanságligeten a nagyközség várossá válását követően is „pusztai” körülmények uralkodnak. Érdekes kettősség jellemzi a települést: önkormányzatilag Jánossomorjához tartoznak, az orvos és a postás viszont Bősárkányból jár.
Hanságliget nyolcvanhárom házában kétszáznyolcvanan élnek, viszont csak a lakosság egyharmada aktív dolgozó. A keresők majd harmada munkanélküli. A gyermekek nagy része Bősárkányban tanul, néhányan viszont a friss város általános iskolájába járnak.

Megszűntek

az intézmények


Hanságliget története összefonódik a Lajta–Hansági Állami Gazdasággal. A lakosok nagy részének a gazdaság biztosította a megélhetést. Munkát adott a tehenészet, a juhászat, a csirkefarm. Az utak, a közvilágítás, a kultúrház, a sporttelep mind a gazdaság tulajdonában és gondozásában volt. Az egykori községi tanács csak az óvodát és az iskolát tartotta fenn. A posta és az orvosi ellátás azonban Bősárkányban működött. Hanságligetet mégis Jánossomorjához csatolták, hiszen a régi járás határa a Hanság-főcsatornámál húzódott. A rendszerváltás után megkísérelték Bősárkányhoz csatolni Ligetet, nekik viszont az elhanyagolt hely nem kellett. Közben megszűnt az óvoda és az iskola, s ezzel a kulturális élet lehetősége is.

Idén öt kis jövevény

A jánossomorjai önkormányzatban nem maradtak képviselet nélkül a helybeliek. Területi megbízott képviselőjük Radics Kálmánné tanító, az iskola egykori vezetője, aki helybeliként szívén viseli a problémáikat. Részt vesz a testületi üléseken, elmondhatja a véleményét, de szavazati joga nincs.
Radicsné elmondta: Hanságligeten idén öt kisgyermek született, ami azért is nagyon örvendetes, mert az utóbbi években nem volt példa ilyen növekedésre. Úgy gondolja, hogy az önkormányzat nem hanyagolja el a kistelepülést, hiszen a közelmúltban a közvilágítást korszerűsítették, és az utak portalanítását is folyamatosan végzik. Úgy látja, hogy az iskola megszűnésével a kulturális élet viszont kihalt a településen. Az évente megrendezett iskolai farsangi bálokon Hanságliget apraja-nagyja részt vett, ma már azonban szinte semmilyen lehetősége sincs a fiataloknak találkozásra. Az önkormányzat nem tud számukra klubhelyiséget biztosítani, ahol összejöhetnének, beszélgethetnének, zenét hallgathatnának.
Miután 1998-ban megszűnt az alsó tagozatban is az oktatás, az iskola épületének egy részét lakássá alakították ki, másik részében orvosi rendelőt, valamint istentisztelet és választások lebonyolítására alkalmas helyiséget alakítottak ki. A szemétszállítás viszont problémát okoz, ugyanis nagyon sok embernek nincs kukája.

Talán majd a várossá

válás segít


A helybeliek többsége azonban nem látja ilyen rózsásan a helyzetet. Két fiatal, kisgyermekes édesanya, Varga Istvánné és Miholics Georgina nagyon sajnálja, hogy megszűnt az óvoda. Gyermekeiket busszal viszik át a bősárkányi óvodába, viszont a közlekedés nagyon rossz. Ha reggel elviszik a kicsiket, csak délután tudnak visszajönni, napközben ugyanis nincs járat. Így nem tudnak munkát vállalni. Hiába települt oda egy bébiételeket gyártó cég, a helyieknek mégsem biztosítanak munkát, inkább nyugdíjasokat alkalmaznak. A két fiatalasszony fájlalja, hogy a játszóteret benőtte a gaz, így a gyerekek az utcán, a régi iskolaépület környékén szaladgálnak.
Egy idősebb hölgy elmondta, hogy hónapokig nem működött a bolt, és csak a kocsmában lehetett tejet és kenyeret kapni. P viszont nem tudott átjárni Bősárkányba bevásárolni. Mára viszont már megoldódott ez a probléma. Egy középkorú férfi úgy gondolja, hogy Hanságliget csak „púp a polgármester hátán”. Évente egyszer járnak ott az önkormányzattól falugyűlést tartani, meg választások előtt. Úgy érzi, a vezetést nem érdekli a ligetiek sorsa. Az utak nagyon rosszak, kerékpáros és autós közlekedésre szinte alkalmatlanok. Évente ugyan portalanítanak egy-egy utat, de néhány hét elteltével ugyanolyan gödrös lesz, mint korábban.
A helyi fiatalok közül néhányan abban bíznak: Jánossomorja várossá válásával talán több figyelem jut majd rájuk is, s a helyi cégek által fizetett iparűzési adót Hanságliget korszerűsítésére fordítja az önkormányzat. A többség azonban nem ilyen optimista.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sötétség krónikája (The Chronicles of Riddick)

A bolygókat sorra igázza le a Halálkufárok gonosz serege. Módszerük egyszerű: megtérsz vagy… Tovább olvasom