Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Hány fős legyen a parlament?

Hány fős legyen a parlament? kérdésünkre megérkeztek a válaszok.

 www.valasztas.kisalfold.hu

Március 31-i kérdésünk:
Mit tennének a korrupció ellen?


Válaszok a Hány fős legyen a parlament? kérdésre:

MIÉP-Jobbik a Harmadik Út: A választók sokallják a képviselői fizetéseket és keveslik az értük végzett munkát, ezért a pártok – propagandista módon – létszámcsökkentésről hangoskodnak. Pedig semmi sem lenne olcsóbb, sőt, a költségek még emelkedhetnek is a különféle szakértők, az adminisztratív munkakörben dolgozók létszámának növekedése miatt. A törvények minősége nem az Országgyűlés létszámától, hanem összetételétől és a kormánytól függ. (Sárdy Barbara, 7. vk.)

Szabad Demokraták Szövetsége – A Magyar Liberális Párt:
„Kisebb állam" programunk a parlament és minden választott testület létszámát csökkentené. A parlamentbe 152 egyéni és 98 listás helyet javaslunk. Természetesen az SZDSZ nyitott és hajlandó elfogadni bármely párt javaslatát, mely a jelenlegi létszámának érdemi megváltoztatását célozza. (Mohos Péter, 2. vk.)

Magyar Demokrata Fórum: Az Országgyűlés 200 fő körüli létszáma mellett 60 fővel létre kell hozni az ún. második kamarát. Ez utóbbi az arra méltó testületek és szervezetek delegálása útján alkalmas arra is, hogy a pártérdekek túlzott érvényesülését korlátozza, amellett megfelel hazánk közjogi hagyományainak is. A képviselői összeférhetetlenség szabályainak szigorításával a többszörös jövedelemszerzést is korlátok közé kell szorítani.

Magyar Kommunista Munkáspárt:
A Munkáspárt szerint kis országunkban olcsóbb parlament kell. A mai képviselők számának felében látjuk a működőképes törvényhozói testületet. Szükségesnek tartjuk a képviselők visszahívhatóságát, továbbá a képviselői fizetések átlagkereseti szintű megállapítását. A parlament „vízfeje", a szakértők hada is jelentősen csökkenne és az adózók pénzéből kevesebbet kellene juttatni a „képviselő-közeli" baráti köröknek. (Pawlik Béla, 4. vk.)

gyar Szocialista Párt:
Mi, szocialisták csökkenteni kívánjuk az országgyűlési képviselők számát. Mivel ehhez 2/3-os többség szükséges, kezdeményezzük a többi parlamenti pártnál, hogy az Országgyűlés létszáma 100–130 fővel kevesebb legyen. Teszünk annak érdekében, hogy kialakuljon a politikai egyetértés a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőinek teljes jogú parlamenti képviseletéről. Kisebb parlament, erősebb állam – ez az MSZP ajánlata. (Dr. Molnár Csaba, 2. vk.)

Magyar Vidék és Polgári Párt:
A parlament jelenlegi létszáma a trianoni tragédia előtti lélekszámhoz van igazítva. Csökkentése tehát indokolt. Sokan azonban azt akarják elhitetni a tisztelt választópolgárral, hogy ezzel orvosolni lehet az ország gazdasági problémáját. A létszám csökkentése önmagában elenyésző mértékű megtakarítást jelentene. Ezt képviselik jelöltjeink, Dr. Friedl László Mihály Sopronban és Wandraschek Ferenc Csornán.

Kereszténydemokratapárt: A Kereszténydemokratapárt kétkamarás parlamentet kíván felállítani. Ezért és ennek érdekében úgy gondoljuk, hogy az alsóház létszámát 200 főre kell csökkenteni.

Fidesz – MPSZ–Kereszténydemokrata Néppárt:
Mindenképpen kisebb létszámú, mint a jelenlegi 386 fős parlament. Hosszú évek óta folyik erről vita és egyeztetés. A Fidesz szerint 250 fős parlament is el tudná végezni a törvényhozási feladatokat. A feladat az, hogy a szakemberek egy olyan választási szisztémát dolgozzanak ki, amely az egyéni kerületi képviselők és a listás képviselők arányát ehhez a kisebb létszámhoz igazítja.

Ön mit kérdezne a pártoktól? Írja meg nekünk az voks@lapcom.hu e-mail-címre!

 Az összes Győr-Moson-Sopron megyei választókerület jelöltje megtekintehtő a Kisalföld Online-on >>


MI KÉRDEZÜNK, A PÁRTOK VÁLASZOLNAK


Az összes eddig megjelent kérdés és válasz itt olvasható >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom