Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Harc egy svájci bankszámláért

A pert egy pécsi oktató indította, mert többszöri, jogosnak mondott követelése ellenére sem tudta elérni, hogy hozzájusson ahhoz a pénzhez, amelyet még a II. világháború előtt helyeztek el rokonai egy svájci bankban.
Az örökösnek bizonyítania kell, hogy valóban az egyik rokonáé volt-e az a számla, amelyet még a II. világháború előtt nyitottak Svájcban, a bíróság csak ezt követően foglalkozik érdemben az üggyel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfői ülését a bíró amiatt halasztotta el, mert a felperes nem tudta igazolni hogy joga volt pert indítani egy, a köznyelvben "svájci alvószámla" néven ismertté vált ügyben. A magyar államot egy pécsi oktató még május elején azért perelte be, mert többszöri, jogosnak mondott követelése ellenére sem tudta elérni, hogy kifizessék az úgynevezett svájci alvószámlák tulajdonosainak, illetve örököseiknek járó pénzt.

A neve elhallgatását kérő férfi szerint az ő néhai nagyapjának testvére nyitott számlát egy svájci bankban még a II. világháború vége előtt, ám azon 1945 után már nem volt kimutatható forgalom. A felperes a kereset elindítását amolyan próbapernek is szánja, amelyet ha megnyer, mások is érvényesíthetik az alvószámlákkal kapcsolatos igényeiket.

Egy, 1973-ban megkötött svájci-magyar vagyonjogi megállapodás arról rendelkezett, hogy a háború után államosított svájci javakért Magyarország 1,8 millió frank kárpótlást fizet. A tartozást 325 ezer frankkal csökkentette Svájc, mivel ennyit tett ki a magyar állampolgárok nevén lévő alvószámlák betéteinek összege. Ebből az oktató álláspontja szerint az következik, hogy ezt a pénzt a magyar államnak kell kifizetnie.

Az PKKB ülésén Kánya András, a magyar államot képviselő pénzügyminisztériumi jogtanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy egy Svájcból 1997-ben érkezett "átirat" szerint a keresztnév nélkül nyitott számla valójában egy bárónőé, tehát nem lehet a felperes által megjelölt férfié. Az alperes továbbá vitatta a követelés jogosságát is. Mint mondta, a magyar állam "alvószámla" címén nem kapott pénzt Svájctól.

A kérdéses összeg részletezése nem történt meg, így nem lehet azt mondani, hogy a magyar állam a svájci bank helyébe lépett volna - tette hozzá.

Schmidt Gábor, a felperes jogi képviselője ugyanakkor elképzelhetőnek mondta, hogy az említett bárónő a férfi felesége, vagy más rokona lehet. (A felperes az MTI megkeresésére nem járult hozzá saját, valamint rokona neve közléséhez.) Az ügyet, illetve a "perbeli legitimáció" kérdését tovább árnyalja, hogy a felmenő nevét az anyakönyvi hivatal szerint korábban többféleképpen is használták, illetve írták, és egy névváltoztatásra is sor került.

A felperes szerint a magyar állam a Svájcnak kifizetett hadijóvátételből levont összeggel valójában olyan pénzt fogadott el, amire nem volt jogosult. A bíró a tárgyalást október 9-ére halasztotta azzal, hogy a felperesnek 45 napon belül igazolnia kell: ki volt a számla tulajdonosa, és hogy eszerint örökösnek tekinthető-e, tehát indíthat-e egyáltalán keresetet.

A felperes korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a számlatulajdonosok leszármazottainak névsorát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) megbízásából egy fővárosi ügyvédi iroda gyűjtötte össze, a vagyonigazgatóság azonban a mai napig nem utalta át a nekik járó pénzeket. Mindezt azért is tartotta furcsának, mert az eddigi adatok szerint 37 számlatulajdonos között alig több mint 50 millió forintot kellene szétosztani.

Az oktató korábban elmondta azt is: 1997 óta foglalkozik az üggyel. A perre azért csak most szánta rá magát, mert adatokat gyűjtött és kormányzati szervektől többször kapott ígéretet az ügy rendezésére, ám érdemben semmi sem történt. Tavaly júliusban Vereby-Csethe Balázs, a KVI jogi igazgatója az MTI-vel azt közölte: a vagyonigazgatóság jogszabály hiánya miatt nem fizeti ki a svájci alvószámlák tulajdonosainak követeléseit.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De Rossi bocsánatot kért

Az olasz labdarúgó-válogatott középpályása az Egyesült Államok elleni találkozón a kiállítás sorsára… Tovább olvasom