Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Harcok újabb civil áldozatokkal

Újabb civil áldozatokat követeltek az Izrael és Libanon közötti harcok: hétfőn tíz polgári személy, köztük két gyermek vesztette életét az arab országban az izraeli légi csapások következtében. Ezzel a libanoni halálos áldozatok száma 373-ra emelkedett.
Katonai források szerint az

izraeli csapatok hajnalban megindultak Bint Dzsbeil dél-libanoni város felé és elfoglaltak egy közeli dombot, miután a hét végén, kemény harcok árán bevették a dombtetőre épült Marún ar-Rasz települést, ahol szintén berendezkedett a Hezbollah síita szervezet. Az előrenyomulás közben a hadsereg tájékoztatása szerint legkevesebb kilenc izraeli katona megsebesült. Egy izraeli harckocsioszlop, amely a hétvégén Marun ar-Rasznál vett fel harcálláspontot, hétfőn a településtől három kilométerre északra lévő Bint-Dzsbeil felé vezető úton nyomult előre, majd behatolt a dél-libanoni határtérség középső része legjelentősebb településének külvárosaiba – jelentette az izraeli katonai rádió. A Hezbollah síita szervezet viszont azt állítja, hogy kilőtt négy izraeli harckocsit, lelőtt egy sebesülteket szállító harci helikoptert is, és visszaverte a támadást. Az izraeli hadsereg szerint az Apache helikopter elektromos távvezetéknek ütközött, és izraeli biztonsági források hétfő este közölték: az Avivim közelében történt balesetben két

izraeli katona meghalt. (Az izraeli hadsereg lapzártánkkor e hírt hivatalosan is elismerte.) A két katona halálával 39-re emelkedett a harcok kitörése óta életüket vesztett izraeliek száma, közülük 17-en polgári személyek.
Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió előzőleg már két izraeli katona halálát és további 17 megsebesülését jelentette a Marún ar-Rasz és Bint-Dzsbeil határ menti településeknél folyó heves harcokról beszámolva.
Az izraeli hadsereg Marún ar-Rasz térségében foglyul ejtette a Hezbollah két tagját, akiket Izraelbe szállítottak – jelentette hétfőre virradóra az izraeli katonai rádió.
Egy magas rangú izraeli tiszt úgy nyilatkozott az izraeli rádióban, hogy a hadsereg kiterjeszti szárazföldi műveleteit és az

izraeli hadműveletek akár még tíz napig is folytatódhatnak.
A Hezbollah válaszul az izraeli előrenyomulásra hétfőn mintegy 30 rakétalövedéket lőtt ki észak-izraeli városokra, így találat érte Haifát, Akkót, Cefatot, Slomit, Naharíját és Tiberiást – jelentette az al-Manar, a Hezbollah televíziója. A támadásokban többen megsebesültek.
A Hezbollah libanoni síita szervezet nem hagy nyugalmat az izraelieknek és kiszélesíti támadásai körét – jelentette ki a szervezet képviselője egy, az iráni fővárosban, Teheránban hétfőn tartott tanácskozáson. Hoszein Szafiaddín hangoztatta: (a Hezbollah támadásainak következtében) Izrael nem lesz nyugalmas az izraeliek számára. „Egyáltalán nem lesz biztonságos hely számukra” – fogalmazott.
Tizenhét kamionból álló konvoj indult hétfőn Szíriából Libanonba, hogy 120 tonna élelmiszert és gyógyszert szállítson az arra rászorulóknak – jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség, amely szerint Damaszkusz ezzel a szállítmánnyal is támogatja a libanoni népet az izraeli ellenséggel szemben. (mti)

Rice a libanoni kormányfővel tárgyalt

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn Bejrútban Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel, majd Nabih Berrivel, a parlament elnökével tárgyalt – jelentették újságírók a helyszínről. Rice két órán át tárgyalt a kormányfővel, a találkozó után nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek. A Hezbollah Nabih Berri parlamenti elnököt hatalmazta fel arra, hogy tárgyalásokat folytasson a síita szervezet és Izrael közötti esetleges fogolycseréről. A Szíria-barát parlamenti elnök egyben a Hezbollah szövetségesének, az Amal síita szervezetnek a vezetője. A két szervezet képviselői is jelen vannak a többségükben Szíria-ellenes miniszterek alkotta kabinetben. Condoleezza Rice meglepetésszerű látogatásra érkezett Bejrútba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névjegy

Név: Tokody Tibor Tovább olvasom