Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Harmadára csökkennek a költségek a házi biogázreaktorral

A házi biogázreaktor nevű magyar találmánnyal havi legfeljebb 12 ezer forintért megoldható egy ház fűtése, áramellátása, és még szaunázni is lehet.
Kiss Péter, a találmányt szabadalmaztató feltaláló elmondta: a berendezés várhatóan őszre válik kereskedelmi termékké, a kalkulált ára (a reaktor és a gázmotoros generátor) 1,1 millió forint (a hőszivattyút külön kell megvásárolni). Egy tipikus 100 négyzetméter alapterületű, plusz tetőtér beépítésű családi ház kifűtéséhez egy szezonban mintegy háromezer köbméter földgáz kell. Ennek az ára ma Magyarországon - támogatás nélkül - 300 ezer forint.

A házi biogázreaktor ennek harmadából fűti ki a házat és látja el villanyárammal is háztartást: a találmány első díjat nyert nemrégiben a Dreher által meghirdetett Jövő fiatal vállalkozója 2006 pályázaton.

A biogáz reaktor napi 40 kilogramm szerves anyagból és 100 liter vízből 10-50 köbméter gázt képes előállítani. A legjobb anyag a silókukorica, ebből a 40 kilogrammnyi mennyiség biztosan napi 30 köbméter feletti gáz keletkezik. Ennek az ára 10 forint kilogrammonként, és terveik szerint házhozszállítást is vállalnak: az üzemeltetési költség így – a legdrágább megoldással - 12 ezer forint. Aki maga állítja elő a biomasszát, annak ingyen van az üzemeltetés.

Ennyi pénzből évi 7 ezer kW óra villanyáram állítható elő, ami napi 20 kW órát jelent, ebből a mosás, mosogatás és világítás mellett lehet még két órát szaunázni is. A fűtés ugyanis minimális energiaráfordítást igényel ebben a rendszerben: a gázmotor és a reaktor hulladékhőjét hasznosítva egy hőszivattyú adja a meleget a lakásba, illetve nyáron ez hűti.

A biogáz reaktorban baktériumok bontanak el szerves anyagot, és a gáz mellett humusz keletkezik. A biogáz fűtőértéke lényegében megegyezik a földgázéval, így a fűtőberendezéseket - direkt felhasználás esetén - nem kell kicserélni. Eddig a legkisebb biogáz telepek is családi farmokhoz voltak méretezve, és az ott keletkezett állati ürülék, valamint másra fel nem használható szerves anyag (például szalma) adta azt a biomasszát, amelyből gázt fejlesztettek.

A gázt egy gázmotorhoz kapcsolt generátor alakította villanyárammá, míg a gázmotor hűtővízével fűteni lehetett. A berendezés - a feltaláló szerint - mostantól elfér egy 2 méter átmérőjű és másfél méter magas tartályban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom