Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Harmadszor szabott ki pénzbírságot Novák Elődre a parlament

Felfüggesztette a parlament a független Lenhardt Balázs mentelmi jogát hétfőn.

Egy hónapon belül harmadszor szabott ki pénzbírságot a parlament Novák Elődre. A jobbikos képviselőt ezúttal havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, 131 ezer forintra büntették a kulturális és sajtóbizottság ülésén tett kijelentései miatt.

Novák Előd a parlamenti honlapon elérhető jegyzőkönyv szerint Bánó Andrást cionista ATV-s műsorvezetőnek nevezte, amikor az Operaház által az előző kormányzati ciklusban kötött tanácsadói szerződéseket bírálta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter meghallgatásán. A bizottság elnöke, a fideszes L. Simon László ezután arra figyelmeztette, hogy az etikai elvárásokat betartva szólaljon fel a bizottságban.

A jobbikos képviselő úgy reagált: igyekszik a Fidesz-kormányzat útmutatásai szerint eljárni, "hiszen az előző Orbán-kormány alatt született egy olyan állásfoglalás, miszerint Kövér László hazaárulózása, amit a szocionisták nem jó szívvel vettek, belefér a parlamenti keretekbe".

A bizottsági elnök ekkor arra kérte, a szocionista jelzőt is tartsa meg magának. L. Simon László utóbb arra hivatkozva kezdeményezte a lehető legnagyobb pénzbírság kiszabását Novák Előddel szemben, hogy a politikus olyan kirívóan sértő kifejezést használt, amelyért korábban már megbüntették.

E javaslatot hétfőn 254 képviselő támogatta - kormánypártiak, MSZP-sek és hét független -, 45 ellenezte. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció tagjain kívül a független Lenhardt Balázs, a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló Scheiring Gábor, Szabó Rebeka és Szilágyi Péter, továbbá a fideszes Ángyán József. A független Endrésik Zsolt és Ivády Gábor, valamint a szocialista Szanyi Tibor tartózkodott.

Az Országgyűlés május 27-én ötvenezer forint pénzbírságot szabott ki Novák Elődre a szocionista szó használatáért, majd egy héttel később hetvenezer forintra büntették, amiért cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. A jobbikos képviselőre így egy hónapon belül több mint 250 ezer forint bírságot róttak ki.

Az országgyűlési törvény alapján azokat a képviselőket büntethetik meg, akik a Ház tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak. A büntetés összege nem haladhatja meg a képviselő havi tiszteletdíjának harmadát.

A parlament a jogszabály év eleji életbe lépése óta eddig hétszer élt a büntetéskiszabás lehetőségével, de a mostani eset az első, amikor a bírságot nem Kövér László házelnök, hanem egy bizottság kezdeményezte. Egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás értelmében pénzbírság helyett a sértő kifejezést használó képviselők tiszteletdíját fogják csökkenteni a jövőben.

Olvasóink írták

 • 8. _csutak_ 2013. június 18. 18:15
  „@majzik:
  Én képtelen voltam tovább menni, mert amit ott láttam minden elképzelésemet felülmúlta mindaz a szörnyűség melyre ott utaltak. Bár elég sokat olvastam a témáról mégis napokig a hatása alatt voltam annak ami ott volt, lehetett.
  Most, hogy visszagondolok arra végig fut a hátamon a jeges hideg.
  Elképzelhetetlen számomra ember miként lehet annyira aljas, mint a nácik?”
 • 7. majzik 2013. június 18. 15:01
  „,,Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor (németül Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau, KL Auschwitz) a legnagyobb német megsemmisítő tábor és egy sor koncentrációs tábor neve, amely három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt. Nevét a közeli O¶więcim német nevéről kapta, mely város Krakkótól kb. 60 km-re nyugatra helyezkedik el Dél-Lengyelországban. A várost 1939. november 1-jétől a német birodalomhoz csatolták,"

  Én jártam arra, olyan 1974 táján!”
 • 6. _csutak_ 2013. június 18. 14:41
  „@majzik:
  Mire méltóztattál gondolni?Tudod van történész és muzeológus ismerősöm.
  Egyikük sem adta volna a nevét ahhoz az egyoldalúan sarkított rettenethez amit terror háza néven neveznek.
  Valóban a terror háza, a szellemi, ízlés terroré.
  Mit gondoltok a szocik miért nem bántották?
  Mert szégyellik saját múltjukat!
  Bizony, hisz ők aktívan cselekvő tagjai voltak, velem együtt (!) annak a társadalomnak, melyet most mint hű de gonoszt mutatnak be.

  Szóval melyik lengyel városra méltóztattál utalni?
  Vagy ahhoz már nincs bátorságod, hogy leírd?”
 • 5. majzik 2013. június 18. 14:13
  „3. _csutak_ 2013.06.17. 21:33

  Az én unokám nem fogja betenni a lábát abba a fura nevű lengyel kisvárosba.

  Elmegyünk fagyizni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. StencilAtya 2013. június 17. 21:59
  „fáj az igazság elftársak?”
 • 3. _csutak_ 2013. június 17. 21:33
  „Az én unokám nem fogja a lábát betenni a terror házába!
  Csak azért kísértem fel őket Pestre, hogy amíg a többi gyereket riogatták a baromságaikkal, addig egy jót fagyizzunk :)
  Megindokoltam az igazgatónőnek, aki akceptálta az indokokat!
  Apai nagyapám vöröskatona volt, édesapám Kommunista volt, én tagja vagyok a Magyar (Kommunista) Munkáspártnak és amúgy meg keresztyén vagyok, apraja meg bérmálkozott!
  Neki nem kell a fejét tömni káros ideológiával.”
 • 2. pachakuti 2013. június 17. 21:16
  „"Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a recski és az auschwitz-birkenaui emlékhely, valamint a Terror Háza iskolai látogatásáról szóló határozati javaslatokat.

  Az elfogadott határozatok közül a szocialista képviselőké arra kéri fel a kormányt: augusztus végéig gondoskodjon arról, hogy a kerettanterv ajánlásként írja elő minden köznevelési intézményben tanuló fiatal számára az auschwitz-birkenaui haláltábor helyén létrehozott emlékhely és múzeum, továbbá a Holokauszt Emlékközpont vagy a korszak más, jelentős hazai emlékhelyének meglátogatását.
  Ezt a javaslatot a kormánypártok és az MSZP képviselői támogatták, a Jobbik-frakció nemmel szavazott."
  /MTI/”
 • 1. pachakuti 2013. június 17. 21:03
  „Koalícióban a Fidesz-MSZP-DK az igazság elhallgattatására?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zászlóégetés miatt felfüggesztették Lenhardt Balázs mentelmi jogát

Felfüggesztette a parlament a független Lenhardt Balázs mentelmi jogát hétfőn.
Tovább olvasom