Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Hármas erősségű volt a miskolci földrengés

A Richter-skála szerint hármas erősségű volt a csütörtökön 3 óra 29 perckor észlelt miskolci földrengés, amelynek középpontja 15 kilométerre volt a borsodi megyeszékhelytől - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma.

Az MTI tudósítójának jelentése szerint kétszer egymás után volt földrengés Miskolc környékén hajnalban; az első, erősebb rengés két-három másodpercig, az utána következő egy-két másodpercig tarthatott.

Puszta Sándor, az obszervatórium szeizmológusa az MTI-nek csütörtök reggel elmondta, hogy az országban több megfigyelő-műszerük is észlelte a földrengéseket. Többen telefonáltak is, és elmondták: azt érzékelték, hogy hullámzott velük az ágy, felébredtek a mozgásra, vagy lakásukban összecsörrentek a tárgyak. Károkról nem kaptak jelentést - tette hozzá.

Miskolctól néhány kilométerre délre augusztus 14-én és 17-én is észleltek földrengést, az előbbi erőssége a Richter-skála szerint 2,1 volt, az utóbbié pedig 2,5. A Baranya megyei Sellyén augusztus 17-én este remegett a föld, ott 3,5-es magnitúdójú volt a rengés.

Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. Magyarországon a legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, mintegy évi száz rezgést mérnek a műszerek, ezek körülbelül tizedét lehet érezni. Leggyakrabban Kecskemét környékén, a Móri-árokban, a Jászságban és a Balaton északi felében mozdul meg a föld.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életbe lépett a közbiztonsági törvénycsomag

Életbe lépett csütörtökön a közbiztonsági törvénycsomag, amely révén a hatóságok hatékonyabban léphetnek fel a tulajdon elleni szabálysértésekkel szemben. Tovább olvasom