Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Harminc házkutatás Unió-szerte korrupció gyanújával

Akcióban a brüsszeli ügyészség: utasítására 150 rendőr az Európai Unió négy tagállamában harminc házkutatást tartott. A három éve tartó nyomozás azt sejteti, hogy nagyszabású korrupciós hálózat működik Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban és Luxemburgban.
A gyanú szerint uniós tisztségviselők magáncégekkel játszottak össze, vagyis a közbeszerzési eljárásokat előre levajazva, baráti cégeknek juttattak bőkezűen finanszírozott uniós megrendeléseket. Az Európai Bizottság szóvivője egyelőre tartózkodik az érdemi reagálástól. „Még csak a nyomozati stádiumban vagyunk, nem lenne illendő a bizottság részéről a kommentár, hiszen még nem tudjuk, hogy a gyanú beigazolódik-e. Mindenesetre amíg a nyomozás tart, az alapelv az ártatlanság feltételezése” - mondta a szóvivő megkerülve a választ arra a konkrét kérdésre, hogy netán felfüggesztettek-e már bárkit is az uniós tisztségviselők közül.

Hozzátette, hogy az Unió csalás-ellenes különleges hivatala együttműködik a nyomozókkal. Ezt a hivatalt egyébként nyolc évvel ezelőtt hozták létre, amikor lemondásra kényszerült az akkori Európai Bizottság korrupciós ügyek gyanúja miatt.

Korrupció mindig volt, van és lesz az uniós pénzek körül, csak politikai akarat kérdése egyiket-másikat feltupírozni. Más sem hiányzik most az Unió vezérkarának, amely az európai alkotmány körüli válság megoldásán fáradozik, mint egy újabb zajos botrány. Ez ugyanis az alkotmány ellenfeleinek olyan muníciót adna, amely hosszú időre tartósítaná a bizonytalanságot, a de facto politikai bénultságot.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrálnak a soproni hívek

A szombati, REAC elleni bajnokin demonstrációra készülnek a soproni szurkolók, így fejezve ki… Tovább olvasom