Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Harminc varrónőt felvenne a Diadal

A ruhaipari ágazatot sújtó recesszió ellenére venne fel új dolgozót a kapuvári Diadal rt.
A kapuvári Diadal rt. idén ünnepli harmincötödik évfordulóját. A nagy múltú cég vezetése az ágazatot sújtó negatív tendenciák ellenére bizakodik.

Minőségi és rugalmas munka

Papp József elnök-vezérigazgató elmondta: az elmúlt több mint negyed században volt alkalmuk kitanulni a piacgazdaságot, hiszen már a rendszerváltás előtt is a nyugati piacokra gyártottak. „Ezért nem értem a kormány képviselőjének egy, a gazdasági szereplők előtt elhangzott minapi mondatát, miszerint vissza kell állítani a piacgazdaság becsületét" – mondta Papp József.

A Triumph németországi ágával már a kezdetektől jó kapcsolatban vannak. Ez az igazgató szerint a minőségi és rugalmas munkának köszönhető. Nemcsak kis szériás, divatos termékeket gyártanak, de a német egészségügy által támogatott női fehérneműket is. „Itt nincs kompromisszum a minőség terén" – hangsúlyozta Papp József.

A szomszédban kereskednének

Bár az ágazat recessziója már a szomszédban kopogtat, utalva itt a kapuvári ruhaipari rt. nehéz helyzetére, a Diadal elnöke előretekint. Véleménye szerint mivel lassan egyedül lesznek szinte az egész megyében, csak a termelési szerkezet bővítésével maradhatnak talpon. Már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak férfifehérnemű gyártásáról. Ez a munka teljes egészében saját produktum lenne a nyersanyag beszerzésétől a késztermék eladásáig. „Nem a telített nyugati piacokat kell meghódítanunk. Itt vannak a szomszéd országok, Horvátország, Szlovénia, Románia. Velük kell kereskednünk" – mondta az elnök.

Vennének fel dolgozót

A Diadal rt. teljes egészében a dolgozók tulajdonában van. A zártkörű részvénytársaság papírjait az igazgatóság garantáltan, névértéken visszavásárolja bárkitől, aki megválni szándékozik tőlük. „Nincs szükségünk a tőzsdére vinni a papírokat" – jegyezte meg Papp József. A cégnél közel hatszáz ember dolgozik, ebből több mint ötszáz produktív. Az elnök kiemelte: azonnal vennének fel legalább huszonöt-harminc varrónőt. Ahogy fogalmazott, sajnos az utánpótlással nincs megelégedve. Az állami oktatás nem követi a piac változásait, kénytelenek maguk kinevelni a szakmunkásokat, pedig több millió forint áramlik az oktatásba a Diadaltól.

A vezérigazgató elmondta, a fiatal szakemberek közül többet kiemeltek, akik a következő generáció vezetőit képzik az üzemben. Sajnos a cégen belüli átlagéletkor az utóbbi időben negyven évre nőtt. A fiatalabb korosztály, bár minőségi munkát tud végezni, nem akar sokáig egy helyen dolgozni. Az idősebbek kitartóbbak – jegyezte meg az elnök.
Mivel többnyire női munkaerőt foglalkoztatnak, terheik is magasabbak. Ennek feloldására bevezették a részmunkaidős foglalkoztatást. A múlt évben is igénybe vették a munkaügyi központ által biztosított átképzési támogatást. A kezdeményezést jónak tartva, idén is mintegy tizenöt-húsz dolgozó részesül ebben a képzési formában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyberuházások Győrben

Tovább olvasom