Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Harmincezer forintot érhet a sáros rendszámtábla

A közúti közlekedés szabályairól szóló kormányrendelet tervezett módosítása szerint a rendőrök a sáros vagy leolvashatatlanul koszos rendszám miatt is bírságolhatnak szeptembertől.
Szeptember 1-jétől megbírságolhatják a rendőrök azt, akinek sáros vagy leolvashatatlanul koszos a rendszámtáblája. Értesüléseink szerint hamarosan a kormány elé kerül a közúti közlekedés szabályairól szóló kormányrendelet módosítása. A gyorshajtásért való objektív felelősség tavalyi bevezetése után a rendőrség azt tapasztalta, hogy a bírság kikerülésére sokan leszerelik a rendszámtáblát, így a sebességmérő fotójáról nem derül ki, hogy kié az autó, kinek kell kifizetnie a több tízezres bírságot. A rendszám eltávolítását már tavaly szabálysértéssé minősítették, amiért 20-30 ezer forintos bírság szabható ki. Ezt követően a közúti ellenőrzések során a rendőrök egyre gyakrabban találkoztak olyan autókkal, amelyek rendszámtábláját sár vagy más szennyeződés tette a lézerleolvasó számára felismerhetetlenné. A kormányrendelet szerint a jármű üzemben tartója a jövőben indulás előtt köteles lesz meggyőződni a rendszámtábla tisztaságáról. „A hatósági jelzést (rendszámtáblát) a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy az üzemben tartó által jogosulatlanul eltávolítani tilos" – áll a rendelet tervezetében. A javaslat szerint ilyen járművel a közlekedésben nem szabad részt venni. Tilos az utakra kihajtani olyan járművel is, amely az utat és annak „tartozékait" rongálja vagy szennyezi. Azaz az eddiginél egyértelműbben büntethető lesz, ha valaki sarat hord fel a főutakra. A kormányrendelet előírja azt is, hogy a jövőben nem­csak rendőrök állíthatják meg a közlekedőket, hanem „a jelzőőr vagy a polgárőr jelzőtárcsával vagy – feltartott, illetőleg vasúti átjárónál az úttesten állványra helyezett – piros fényű lámpával adott jelzésére meg kell állni".

A rendelet az értelmezési viták kikerülésére egyértelművé teszi a közúti jelzőtáblák elhelyezését: azokat az út jobb oldalán kell kihelyezni. Új előírás, hogy kerékpárúton legfeljebb 30 kilométeres, gyalog- és kerékpárúton legfeljebb 20 kilométeres sebességgel szabad közlekedni. A kerékpárosok az úttesten csak a jobb szélre húzódva, ha az útpadka erre alkalmas, akkor azon közlekedhetnek.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. flower 2009. július 11. 09:34
  „7-esnek:

  Veheted akár mobilra, akár nem, ha a rendőr maga döntheti el, hogy sáros-e vagy sem, , és te egyedül vagy, ők meg ketten. Akkor az SÁROS. Punktum. Tudhatnád eddigi témák hozzászólásai alapján, hogy a rendőrségnek nem az a célja , hogy rendet tartson, hanem a napi adagját beszedje. Újabb van rajta sapka, vagy nincs....
  A felvett beszélgetéssel meg kitörölheted...”
 • 26. aranka2 2009. július 10. 20:56
  „A rendszámtábla filléres apróság, több tízezerért adják. Miért?
  Még az Antall-kormány idején egy kis cég jó helyen állva vadászat közben megegyezett: ők és csakis ők gyártják majd. Azóta is monopolhelyzetben vannak. MI meg fizetünk.”
 • 25. Haho66 2009. július 10. 18:08
  „Megfigyeltem: ma már nem vezetés közben mobiloznak, hanem mobilozás közben vezetnek.”
 • 24. Haho66 2009. július 10. 18:04
  „Nem lehetne inkább a mobilozókat büntetni? Pláne, ha tolat, fordul, kanyarodik közben. Ma kb. 1 órát voltam utcán, mindre láttam példát. A kanyarodó (piros Beetle, barnára sült? szemüveges, pacák, remélem magára ismer), a Kálváriánál majdnem elütött. A 4 éves gyerekemmel együtt.”
 • 23. Besenyő_Pistabácsi 2009. július 10. 17:59
  „Ha ez a rendelkezés sem oldaná meg maradéktalanul, nemzetünk gazdaságunk fellendülését, rendőreink és szabályalkotóink anyagi függetlenségét valamint a Ft erősebbé válását az angol fontnál! Akkor minden autósnak az elindulás előtt át kéne utalni 50 ezer Ft-ot a szabálysértési osztály számlájára, hogy ha aznap mégse tudták volna hű rendőreink megbüntetni a polgártársat, esetleg traffipaxba sem futott bele akkor se maradjanak pénz nélkül! Ha valaki nem utalna előre, vagy otthon felejti a nyugtát az természetesen 30 ezerre büntethető lesz nemsokára meglátjátok. Tipikus van sapka nincs sapka”
 • 22. Garfield 2009. július 10. 17:49
  „21. hozzászólás kerob 2009.07.10. 15:20

  Ha a kedves trükköző nem bír magával, akkor fizessen, mint a katonatiszt. Vannak, akik csak az erőből értenek, a szép szóból nem.”
 • 21. kerob 2009. július 10. 15:20
  „Nah, a rendőrségnek megint nincs pénze. :(:(”
 • 20. kékcitrom 2009. július 10. 14:21
  „Elgondolkodtató hozzászólások!
  Igaz én nem tavaly vizsgáztam KRESZ-ből, de valami rémlik,hogy volt olyasmi is benne, hogy gépkocsit indulás előtt a vezetőnek kötelező ellenőriznie, hogy az a biztonságos közlekedésre alkalmas-e? És mintha az is le lett volna írva valahol, hogy a hatósági jelzésnek mindenkor olvashatónak kell lennie....de lehet, hogy a tiszta rendszántábla csak az én "magánkövetelményem" volt eddig? Persze csak magammal szemben.”
 • 19. toxi-2 2009. július 10. 14:12
  „Háborgóim! Azért agyatokig eljut, hogy ha az egész autó tiszta és csak a rendszámtábla koszos, akkor az kissé "furcsa", nem? Gondolom a frissen sáros, havas stb. autókat nem sorolják ebbe a kategóriába. És mondanátok egy épeszű indokot, hogy miért ne büntessék meg azokat, akik trükköznek mindannyiunkat veszélyeztetve????? Mert nekem nem szimpi, amikor valaki hülyére szabálytalankodik, és alig tudok tőle úton maradni. És elég sok ilyennen találkozok. Nekem is van nagy motorom, mégsem hajlítottam vagy piszkoltam a rendszámot. Ha valakinek van oka, fényképezzen és számoljunk el, így korrekt, nem?”
 • 18. Mathiasking 2009. július 10. 14:01
  „Kíváncsi leszek arra, hogy a mai közbiztonság mellett, este ki fog megállni "rendőrnek látszó egyenruhás" jelzésére, amikor több esetben is volt, hogy kirabolták a megállt személyt.”
 • 17. maradando 2009. július 10. 13:52
  „Egy új jövedelem forrás a kereszteződésekben tébláboló hajléktalanoknak.”
 • 16. flexsnake 2009. július 10. 12:52
  „most szereltem le kettőt 20ért adom, kinek kell?

  Hülye címeket kérek sokat!!!”
 • 15. M_R 2009. július 10. 12:51
  „Milyen szerencse hogy már csak ez az egyetlen amivel még foglalkozni kell...

  Cigánybűnözés, lakásmaffia, autólopás, és ilyenek szerencsére már nincsenek, így ráérnek baxtatni a koszos rendszámtábla miatt...”
 • 14. Garfield 2009. július 10. 12:50
  „13. hozzászólás Logaritmus 2009.07.10. 12:46

  Mért, nem tudtad, hogy ha kezedben a lopott cuccal elkapnak, ha visszaadod a cuccot, akkor nem lesz belőle feljelentés? :-DDD”
 • 13. Logaritmus 2009. július 10. 12:46
  „"Amennyiben a helyszínen megszüntethető a szabálysértést nem alkalmazhatnak."

  Ezt honnan veszed?? :) Elkapnak kikapcsolt biztonsági övvel, éjfélkor fényszóró nélkül, kezedben mobillal és akkor nincs semmi, mert bekapcsolod az övet, felkapcsolod a lámpát, és leteszed a telefont? Na ne már! :D”
 • 12. keletaru 2009. július 10. 12:45
  „Most van sapka , vagy nincs sapka elmélet jön már ?! Jövő héttől pedig aki nem megfelelően van öltözve az autó vezetéshez , akkor azért !!!! Esőben meg télen tíz/km le állok letakarítani a rendszámtáblámat , aztán ha odaérek azt mondom bocs de rendszámot takarítottam ! Azért mert valakinek autója van a mai világban nem biztos , hogy milliomos ? Üdv Kuci”
 • 11. bo 2009. július 10. 12:21
  „5- Kedves vuk! gondolom gyalog jársz, vagy kerékpárral! Sajna olyan helyen lakok, ahol földművelés folyik. (Megpróbáltam finoman fogalmazni) Csak, hogy értsd: Lemosom az autót reggel, esik 5 percet az eső, a paraszt 40 cm sarat hoz fel a műútra és otthagyja! Őt ugye nem lehet büntetni, mert paraszt. Én elindulok a tiszta autómmal, majd 400 méter megtétele után a tetejéig mocskos lesz és engem büntetnek meg. Hurrá, de jó! Hányinger!”
 • 10. zöld 2009. július 10. 12:16
  „A sáros rendszám azért néha necces. Olykor bizony előfordul, hogy nem a büntetést elkerülendő, direkte sarazza ösze vki a táblát. Én pl. munkakörileg közlekedek terepjáróval földúton, eső után bizony saras lesz a kocsi, a sárhányók, és nyilvánvalóan a rendszám is. Ha nagyon koszos a kocsi, akkor lemosatom, mielőtt leparkolok vele a cégnél, de addig is megyek vele 30-100-x km-t. Nagy összegben mernék fogadni, hogy engem fognak kikapni a rendőrbácsik a forgalomból, és nem az ámokfutó, direkt sarazós, városi terepjárós bunkókat...
  Hja, és nagyon szeretném már látni a mindenféle kvadokon is a rendszámtáblákat...”
 • 9. Zs 2009. július 10. 12:15
  „Ha szándékos a rendszám rongálása, akkor helyből leszerelni, gépet forgalomból kivonni, majd újra forgalomba helyezni + bírság -> háha a parasztja tanul valamiből...

  Két napja is rendszám nélküli!! "robogó?" oly türelmetlen volt a Dorozsmai úton (2x2 sáv), hogy kénytelen volt a szembejövő oldalon előzni.

  Rendszámot minden közúti forgalomban résztvevő járgányra!! Ha az EU-ban szinte mindenhol van, akkor itt is értelmes áron megoldható, csak akarni kellene és nem elviselhetetlen vastag bőrt húzni minden "apróságért", amiért szinte nem kap semmit a polgár - Romániában a lovas kocsikon is van!!! Hoppá!”
 • 8. Otaku 2009. július 10. 11:45
  „jaj, annyira örülök, hogy drága sündőrségünknek ennyi ráérő ideje van, hogy ilyen világrengető fontosságú dolgokban eljárjanak.

  ez nem érne meg egy nyomozást, drága sündőrség? http://href.hu/x/9izv”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissen nyomtatott 10 ezresekkel buktak le

Csaknem hatmillió forint értékű hamis tízezressel bukott le egy négytagú banda Budapesten. A… Tovább olvasom