Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Harmincnyolcezren járulék nélkül

Folytatás az 1. oldalról.

A cél, hogy mindenki fizessen, még ha csak minimális összeget is – mondta dr. Lapsánszky Eszter, az OEP megyei igazgatóságának nyilvántartási osztályvezetője.

Több mint 38 ezren

A megyében több mint 38 ezer embert érint az új rendelkezés, nekik négy ütemben küldik ki a figyelmeztető leveleket. Sajnos lesznek, akik csak ebből értesülnek majd, hogy érintettek, sokan ugyanis nem is tudják, hogy munkaadójuk nem jelentette be őket, azaz feketén dolgoznak... A feketemunkásokon kívül ebbe a körbe tartoznak azok a munkanélküliek is, akik már nem jogosultak semmilyen ellátásra a munkaügyi központtól, illetve akiknek eltartott családtagként, az őket eltartó rokonuk jogán járt az egészségügyi ellátás. Utóbbiak egy másik levelet is kézhez kapnak a napokban – vannak, akikhez már oda is ért –, ebben arról értesíti őket az OEP, hogy az „eltartott közeli családtag” jogosultsági kategória áprilistól megszqnik, s nekik egyénileg fizetniük kell. Ők körülbelül tízezren vannak a megyében, de dr. Lapsánszky Eszter szerint a felük csak papíron érintett, mert időközben más jogcímen jogosultak lettek – például elkezdtek dolgozni vagy gyereket szültek (a gyes és a gyed jogosít az egészségügyi ellátásra) –, csak éppen nem jelentették be a változást.

Egyénileg megköthető

Kilenc hónap haladék tehát még van, ennyi ideje van mindenkinek arra, hogy – amennyiben nem biztosított – szerződést kössön, azaz megvásárolja a jogot az egészségügyi ellátásra. Ennek „ára” a mindenkori minimálbér (jelenleg 65.500 forint) kilenc százaléka, azaz 5895 forint, ha azonban a családban az egy főre eső havi jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, arányosan kevesebb. Amennyiben például ez az összeg fejenként csak 30 ezer forint, akkor annak kilenc százaléka, 2700 forint fizetendő havonta, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege a járulékfizetés alapja.
Nem érdemes halogatni a fizetést, jövő évtől ugyanis borsos árat fizet minden orvosi beavatkozás után, aki kikerül a biztosítottak köréből.
Hogy mennyit, az részben az intézményektől is függ majd, az OEP listája szerint azonban egy mellkasröntgennek 920–1260, egy sebkötözésnek 290–630, egy visszérmqtétnek 68.130, a magas vérnyomás fekvőbeteg-kezelésének pedig 66.520 forint a jelenlegi „piaci” ára – ennyit fizet az OEP az egyes esetek után a kórházaknak, szakrendelőknek.

Az okot nem vizsgálják

A szerződést az egészségbiztosításra az APEH ügyfélszolgálatán köthetik meg az érintettek, ahol senkinek nem kell félnie például attól, hogy lebukik, amiért feketén foglalkoztatják, az adóhatóság ugyanis nem vizsgálja, miért nem biztosított az ügyfél. Azt egyébként bárki megtudhatja, bejelentette-e a munkáltatója, ezt írásban kell kérnie az OEP Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságától, a 9023 Győr, Szabolcska u. 1/A címen, vagy személyesen, a hivatal ügyfélszolgálatán.
Akinek kérdése van a témával kapcsolatban, elküldheti e-mailben a luca@

kisalfold.hu címre, s igyekszünk szakértőink segítségével választ találni rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Alexandra egyénre szabott fogyókúrája

Egyedi életmód- és fogyókúrás programot kínáló kötettel rukkolt elő Béres Alexandra… Tovább olvasom