Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Három beteg Magyarországon

Magyarországon három olyan tuberkulózisban (tbc) szenvedő beteget tartanak nyilván, akikben a baktériumok ellenállnak a gyógyszeres kezelésnek – mondta el Kovács Gábor főorvos kedden.
A tuberkulózis baktériumtörzsei között megjelentek olyanok, amelyek ellenállók a jelenleg alkalmazható antibiotikumokkal szemben: így például a multidrogrezisztens (MDR), ezen belül az extenzíven drogrezisztens (XDR) törzsek – hívta fel a figyelmet az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, Strausz János. Somoskövi Ákos tüdőgyógyász hozzátette: az XDR-re jelenleg nincs megfelelő kezelés, így a három beteget, akiknek az életkilátásai nem jók, kórházban elkülönítve ápolják. Vadász Imre főorvos a sajtótájékoztatón elmondta: a tavaly regisztrált, valamivel több mint kétezer tuberkulózisos eset 5 százaléka bizonyult MDR-es betegnek. Ez az esetszám nem számít tömegesnek – tette hozzá –, de oda kell figyelni, és meg kell próbálni a betegeket meggyógyítani. Kovács Gábor a tbc-megbetegedések kapcsán elmondta:
a tbc fertőzőképességét nem lehet összevetni például a nátháéval, tehát annak, hogy valaki a villamoson megfertőződjön, kevés az esélye.
A rizikócsoportok körébe tartoznak azok, akiknek gyenge az immunrendszerük, betegségben szenvednek, illetve rossz szociális körülmények között élnek vagy alkoholbetegek. A tuberkulózis optimális esetben hat hónapos kezeléssel meggyógyítható. A rezisztencia kialakulásának leggyakoribb oka a helytelen, rendszertelen és nem megfelelő ideig tartó gyógyszerszedés, valamint az, hogy a beteg nem működik együtt orvosával a kezelés alatt – mondta el Strausz János. A gyógyszerre nem reagáló törzsek kialakulása gondos kezeléssel, megfelelő szűréssel megelőzhető, de a már rezisztens törzsek behurcolására is számítani kell, hiszen Nyugat-Európában az ilyen megbetegedések döntő többsége a volt szovjet tagköztársaságokból vagy a fejlődő országokból származó menekültek és bevándorlók köréből kerül ki. A szakember szerint indokolt lenne az idegenrendészeti jogszabályok felülvizsgálata a járványügyi, közegészségügyi szempontok alapján. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen mozijegyeket a Taxidermiára

Nyerjen mozijegyet a Taxidermia c. film november 10-ei vetítésére, melyen magával a rendezővel is… Tovább olvasom