Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Három elosztott milliárd négy év alatt

A megyei területfejlesztési tanácshoz 1999 és 2002 között 875 pályázat érkezett, amelyből 621-et támogatott. A megítélt 2,9 milliárd forintból csaknem 10 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg a nyertesek.
Területfejlesztési tanács:  új kistérségi felosztásról is tárgyalt

Összesen tíz olyan önkormányzat akadt, amely a négy év alatt nem próbálkozott egyetlen pályázati lehetőséggel sem. A megyei területfejlesztési tanács cikluszáró ülését tartotta tegnap, amely után Ivanics Ferenc megyei elnök az elmúlt négy év eredményeit is értékelte.

Az utolsó ülésen elosztották három alap fennmaradó pénzeit: a céljellegű decentralizált elő- irányzatból (Céda) 57 millió forintot szavaztak meg, a területi kiegyenlítő támogatásokból (Teki) 6 milliót; a területfejlesztési célelőirányzatra (TFC) beérkezett pályázatoknak pedig 107 milliót ítéltek oda. A Céda előirányzatból 6 millió forint még meg is maradt, ugyanis kevés igény érkezett; a TFC-pályázatoknál azonban az igényeknek csak a felét (213 millió forintból 107-et) tudták támogatni.

Hat helyett nyolcat
A területfejlesztési tanács utolsó ülésén elkészítette munkatervét a „felülvizsgált statisztikai rendszerben kialakítandó intelligens kistérségekről" is. Eszerint az eddigi hat kistérség helyett nyolcat alakítanának ki. Ennek – a többi mellett – az az előnye, hogy a megye déli részén fekvő települések pályázhatnak a hátrányos helyzetű községek fejlesztésére kiírt Teki-alapra. Az új felosztás 55 településnek és mintegy 42 ezer embernek kedvez, erről először a tanács dönt (várhatóan az év végéig megteszi), de a végső szót a parlament mondja ki márciusban.

Letisztult pályázati rendszer
Az elmúlt négy évben 875 darab pályázat érkezett a megyei területfejlesztési tanácshoz, amiből 621-et támogattak. Az igények 40 százalékát tudták teljesíteni, amely 2,9 milliárd forintot jelent. Ebből a támogatásból mintegy 10 milliárd forint értékű fejlesztéseket valósítottak meg a nyertesek. A négy év alatt 167 önkormányzat próbált pénzt szerezni, 156-an sikerrel jártak, 11-en viszont nem. Az utóbbiak zöme mindössze egyszer pályázott, s a sikertelen próbálkozás után még egyszer nem futottak neki a kiírásnak. Tíz olyan önkormányzat volt csupán a megyében, amely egyáltalán nem pályázott; a legtöbb igényt benyújtó polgármesteri hivatal viszont 14-szer is jelentkezett a területfejlesztési tanácsnál. A pályázati szám és a kedvező elbírálási arány alakulása az elnök szerint jól mutatja a pályázati rendszer letisztulását. Míg ugyanis 1999-ben 201 pályázatból mindössze 115 nyert, addig 2002-ben 150-ből már csaknem minden kérvényt, vagyis 144-et támogatni tudtak.

Árvíz utáni helyzetfelmérés
A területfejlesztési tanács közleményében rendkívül sikeresnek értékeli az idei ár- és belvízvédekezést, ezen belül az augusztusi, minden eddigi szintet meghaladó dunai árvíz elleni védekezést, és köszönetet mond a védekezés minden résztvevőjének. Emellett kezdeményezi, hogy azok az önkormányzatok, amelyek az árvíz után kitöltött nyomtatványokon nem tudtak minden tételt rögzíteni, kapjanak lehetőséget ezek felterjesztésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rost Andrea sikere Londonban

Fergeteges sikerű dalestet adott kedd este Rost Andrea operaénekes a londoni Wigmore Hallban. Tovább olvasom