Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -5°C | 1°C

Három év alatt megszűnteti a kukoricaintervenciót az EU

Három év alatt, fokozatosan leépíti az intervenció rendszerét az Európai Unió. Magyarország szerint a döntés elfogadhatatlan: a hazai felajánlások 2004–2005-ben az EU-készlet 80-90 százalékát tették ki.
Az egyezség szerint a következő három évben fokozatosan építik le az intervenció rendszerét: a júliusban kezdődő 2007–2008-as piaci évben 1,5 millió tonnában határozzák meg a kötelező felvásárlásra felajánlható kukorica mennyiségét, majd a következő évben 700 ezer tonnára csökken ez a szint. Végül a 2009–2010-es piaci évben már nullára esik az intervencióra ajánlható mennyiség.

A mezőgazdasági biztossal együtt kidolgozott egyezség szerint az intervenció eszköze hivatalosan nem, csak a gyakorlatban szűnik meg 2009-től, mivel az Európai Bizottság a későbbiekben rendkívüli esetben alkalmazhatja a garantált felvásárlást, amennyiben azt a piaci feltételek indokolttá teszik.

A miniszteri tanács döntése, amely a következő két évre mennyiségi korlátozásokat, majd az intervenció nulla tonna/év mennyiségre való csökkentését tartalmazza, elfogadhatatlan – nyilatkozta Glattfelder Béla néppárti euro-képviselő. A döntés gyakorlatilag megszünteti az intervenciót, s ez a jelenlegi kedvező piaci kilátások ellenére sem fogadható el – véli a Fidesz képviselője, akinek a kukoricaintervenció átalakításáról szóló jelentését holnap vitatja meg a kérdésben konzultatív jogkörrel felruházott Európai Parlament.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valószínűleg ősszel kerül a mozikba a Tüskevár

Előreláthatólag ősszel láthatja a közönség a Fekete István regényéből készült mozifilmet, a… Tovább olvasom