Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Három év börtön a holokauszt tagadóinak

Hatéves vita után az EU tagállamok hamarosan elfogadhatják a közös rasszizmus-ellenes törvényt, amely három évig terjedő börtönnel büntetné a faji izgatást és a népirtás, például a holokauszt, valamint a háborús és emberiesség elleni bűnök tagadását.
Egy brüsszeli diplomata megerősítette az EUobservernek, hogy a törvénytervezetre már csütörtöki ülésükön áldásukat adhatják az EU igazságügyi és belügyminiszterei.

A végső szövegtervezet szerint egytől három évig terjedő börtönre számíthatnak azok, akik nyilvánosan erőszakra vagy gyűlöletre uszítanak faji, vallási, nemzeti vagy nemzetiségi alapon, illetve "nyilvánosan megbocsátják, tagadják vagy lebecsülik a fajirtást, az emberiesség elleni és háborús bűnöket", amelyeket a nemzetközi büntetőbíróságok határoznak meg.

Ennek a kitételnek azért van jelentősége, mert így nem tartozik a büntetendő cselekmények közé például örmény népirtás tagadása. Az Ottomán Birodalomban 1915-ben nagy számú örményt gyilkoltak meg, de Törökország tagadja, hogy ez népirtás lett volna.

A törvény elfogadását azonban megakadályozhatja Lengyelország és a balti államok törekvése, hogy az egykori Szovjetunió sztálinista rezsimje által elkövetett bűntetteket is vonják annak hatálya alá. Ezt az EU-ban nagyon sokan ellenzik, mondta el egy német diplomata a lengyel Rzeczpospolita című napilapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok intézmény nem jelentette be a jogviszonyt az OEP-nak

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vizsgálatából kiderült, hogy számos intézmény nem… Tovább olvasom