Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Három kötelességszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint várhatóan három esetben kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság kedden: a jegybank ügyében, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége kérdésében.
„Igen én is úgy tudom, hogy három esetben megindul a kötelességszegési eljárás" – válaszolta a kormányfő helyettese kérdésre válaszolva az M1 Ma Reggel cím műsorában kedden. A közigazgatási és igazságügyi miniszteri tisztet is ellátó Navracsics Tibor azt mondta, hogy hétfőn beszélt telefonon Viviane Redinggel, a jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság EU-biztosával. Az eljárás által érintett három témáról ejtettek szót: az egyik a jegybanktörvény, a másik az adatvédelmi hatóság vezetője függetlenségének erősítése, a harmadik pedig a bírák, ügyészek, közjegyzők nyugdíjkorhatára volt - ismertette.

Navracsics Tibor az eljárás menetéről azt mondta, most kezdődhet egy olyan szakmai vita, elvezethet esetleg egy jogszabály-változtatáshoz vagy a második szakaszhoz, az Európai Bírósághoz. Utóbbi azt jelenti, hogy ha az Európai Bizottság és a kormány nem tudnak dűlőre jutni egymással, akkor a bíróságtól várják a döntést.

Most úgy látja, a jegybanktörvény és az adatvédelem ügyében közel állnak ahhoz, hogy megoldást találjanak, ugyanakkor az igazságszolgáltatást érintő kérdésben „érdemi szakmai vita van" - válaszolt a politikus arra a kérdésre, hogy eljutnak-e az ügyek a bírósági szakba vagy módosítják a törvényeket. Arra a felvetésre, hogy a bizottság kifogásolja, hogy az átszervezés miatt nem tudja kitölteni mandátumát az adatvédelmi ombudsman, Navracsics Tibor azt mondta: egy új intézmény jött létre, és az eddigi adatvédelmi ombudsman több fórumon többször kijelentette, hogy nem vállalna az új struktúrában vezető szerepet. Ezt úgy értelmezték, hogy nem kíván részt venni a jövőbeni munkában - mondta. Ha a bizottság azt kéri, hogy a jegybanktörvényből vegyék ki a miniszterelnök által kinevezett alelnökről szóló részt, akkor tárgyalni fognak erről is. A kormány "abszolút nyitott" ebben az ügyben is, de a bizottságnak is látnia kell, hogy nekünk is vannak praktikus szempontjaink - fogalmazott Navracsics Tibor. Szerinte legitim érv, hogy a kormányzati politikának is legyen beleszólása a jegybank működésébe, továbbá a miniszterelnök által kinevezett alelnök mellett az MNB-nek van még két alelnöke és elnöke is.

Az Európai Bizottság egy múlt héten kiadott közleménye szerint arra készül, hogy kedden "alapos jogi elemzésen alapuló", "megfelelő" döntéseket hoz azokkal a nemrégiben született magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek uniós joggal való összhangját illetően aggodalmak merültek fel.

Olvasóink írták

 • 10. újratöltve 2012. január 17. 15:15
  „N a ! Itt is van:A jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítása és a bírói munka felső korhatárának csökkentése miatt is jogi eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság. Rossz hír a kormánynak, hogy napirendre vettek egy újabb ügyet is, megvizsgálják az igazságügyi rendszer átalakítását is. Várhatóan két hónapja lesz a kormánynak, hogy reagáljon az EU kifogásaira. Ha nem tudja megnyugtatni a bizottságot, akkor jönnek a keményebb lépések.”
 • 9. Carlo 2012. január 17. 14:58
  „mért kell megvárni, hogy földig tiporjanak? nem lehetne azokat a k.rva törvényeket az EU.hoz igazítani? amikor amúgy meg minden sz.rt át kell vennünk, még azt is ami nem kötelező
  de Pökhendiségben , kormányunk egypártrendszerünk verhetetlen,.kétharmaddal mentik az országot Európától,
  kösz szépen , én az egyharmadban vagyok, és voltam, de már nem csak az én véleményem , hanem négyötödé”
 • 8. X_Y 2012. január 17. 14:44
  „Nem gond, benne van a tákolmányban, hogy ha az EU pénzbüntetést szab ki, akkor a kormány azt a zemberektől adók formájában beszedi... :)”
 • 7. újratöltve 2012. január 17. 14:28
  „4. reader 2012.01.17. 14:02 .Ha a szerb törvényre gondolsz, igenis visítottak, és csak a törvény módosítása után folytatták a csatlakozás előkészítő tárgyalásokat!(azok a hülyék is az euba igyekeznek!) 6. szgd-i 2012.01.17. 14:11! Nem kell kérni az IMF-től és Brüsszeltől, és akkor nem kell betartani a csatlakozásunkkor aláírt törvényeket!(de illik!)”
 • 6. szgd-i 2012. január 17. 14:11
  „Qllancs én ugyan ezeket a jelzőket használnám csak épp az IMF-re Brüsszelre és az Ők által képviselt pénzügyi körökre. Igen is egyszer végre fel kell emelni a hangot az esztelen gazdaságpolitikájuk ellen, elvégre Ők miattuk van most gazdasági világválság. Kiderült, hogy mégsem működik a liberális gazdaság, egyszerűen életképtelen!
  Brüsszel ugyan azt játsza most el mint Moszkva.”
 • 5. reader 2012. január 17. 14:04
  „3. Egyolvasó 2012.01.17. 13:29

  Ráadásul "hileri" most nem írogat senkinek a "demokrácia védelmének érdekében", hanem mélyen hallgat.”
 • 4. reader 2012. január 17. 14:02
  „A benes-dekrétumokat és nyelvtörvényt mikor veszik már elő? A restitúciós törvény ellen sem nagyon visítottak a eu-ban. Vagy ezek "eu-kompatibilisek"?”
 • 3. Egyolvasó 2012. január 17. 13:29
  „Azzal a szomorú ténnyel mikor foglakozik a világ, hogy a nagy elit amerikai katonák halottakat gyaláznak.”
 • 2. Qllancs 2012. január 17. 12:15
  „Az EU nak ov. gögös,flegma beszéde, viselkedése , csak még tett rá egy lapáttal , hogy megutáljanak minket !
  Pökhendi viselkedést nem tolerálják sehol. Se az IMF, se az EU nem fog segíteni !!! köszönet : viktátor .!!!!!!”
 • 1. mivaan? 2012. január 17. 09:09
  „Még a jegybankot, adatvédelmet érteném.. de nem "piszlicsáré" dolog a bírák nyugdíjazása az EU-nak?! most komolyan. AKKORA horderejű dolog ez? mikor sokan panaszkodnak, a nyugdíj korhatár-emelés miatt.. ők meg 70éves korukig bírák? mikor jogászból rengeteg van nálunk - miért nem jó, ha átadják a helyüket fiatalabbnak?!
  Valójában mi a baj ezzel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy patikát Veszprémben

Kiraboltak egy gyógyszertárat hétfő este Veszprémben - közölte a megyei rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom