Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Három miniszter hátráltatta az ombudsmant

Nem hozott érdemi döntést és nem tett eleget az alkotmányos kötelezettségeinek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az egyik rendőrszakszervezet panasza kapcsán - állapította meg Szabó Máté ombudsman.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint példátlan az ombudsmani gyakorlatban, hogy három miniszter is éveken át hátráltassa az országgyűlési biztos munkájának végzését, mint ahogy az a kérdéses ügyben történt. A jogvita 2006 óta tartó ideje alatt ugyanis a tárcánál 3 miniszter váltotta egymást.

Az ombudsman közleménye szerint egy rendőrszakszervezet 2006 júniusában az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál munkaügyi ellenőrzést kezdeményezett a szakszervezeti jogok megsértése miatt. A beadványra nem kapott választ, mire az állampolgári jogok biztosához fordult. A munkaügyi ellenőrzés azonban sem az első ombudsmani vizsgálat befejezéséig, sem pedig az újabb panasz előterjesztéséig nem történt meg.

Szabó Máté már 2007 novemberében rámutatott, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alapvető jogokkal összefüggő visszásságokat okozott azzal, hogy a szakszervezet 2006 nyarán előterjesztett panasza alapján nem folytatta le a munkaügyi ellenőrzést.

Többszöri ombudsmani megkeresésre a miniszter - a válaszadási határidőt sokszorosan túllépve - arról tájékoztatta a biztost, hogy 30 hónappal a beadvány előterjesztése után a munkaügyi ellenőrzést lefolytatta. Állítása szerint felhívta az érintettek figyelmét a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok megtartására, a szakszervezeti tisztségviselőket megillető munkaidő-kedvezmény kiadására a jogszabályi előírásoknak megfelelő módon. A miniszteri válasz nem tért ki a határidők jelentős túllépésének okára.

A biztos ismételten megállapította, hogy a minisztérium nem tett eleget alkotmányos kötelességének és hatáskörét nem gyakorolta, vagyis a hatáskörébe utalt ügyben az erre megszabott idő alatt nem hozott érdemi döntést - ezzel pedig sérült a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye.

A biztos a miniszterelnökhöz fordult, gondoskodjon arról, hogy a kormány és szervei az ombudsman megkereséseinek határidőben, és teljes körűen tegyenek eleget. Ezen felül felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy biztosítsa, hogy az irányításával működő, munkaügyi ellenőrzések lefolytatására kijelölt szervezeti egységek a megfelelő időn belül folytassák le eljárásukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év próbaidő és pénzbüntetés a leszerelt kerékbilincsért

Egy év próbaidőre bocsátás mellett több mint 36 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a… Tovább olvasom