Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Három miniszteri posztot kap az SZDSZ

Hétfőn írják alá a kormánymegállapodást és benyújtják a kormányprogramot – tudta meg munkatársunk az SZDSZ Velencén tartott frakcióülésén. Megállapodás született arról, hogy három miniszteri posztot kap az SZDSZ.
Az SZDSZ frakcióülésén létrejött a megállapodás a kormányzati szerkezetről és a tárcák elosztásáról is. Eszerint az SZDSZ-nek jutó gazdasági tárcát Kóka János, az egészségügyit Molnár Lajos, a környezetvédelmit pedig Persányi Miklós fogja vezetni – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki pénteken délelőtt részt vett a frakcióülésen, majd hozzátette: ezekben a minisztériumokban az államtitkárt is a szabad demokraták fogják adni. Az ő személyükről később döntenek.

Kuncze Gábor pártelnök a gazdasági tárca feladatkörét firtató kérdésre elmondta, hogy az nem változik, csak kiegészül az informatikával. A miniszterelnök hozzátette: a minisztériumok szerepe jelentősen megváltozik, összkormányzati felelősségre törekednek.

Kóka János a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, nagyon jelentős változtatásokra, szervezeti, közpolitikai és szakmapolitikai átalakításokra készül. Hozzátette, a tömegközlekedés, az energetika, a gazdaság és infrastruktúra területein tervezett nagy reformok nemcsak a költségvetés rendbetételét, hanem az igazságosabb támogatási rendszer megteremtését is szolgálják. Azoknak kell nagyobb kedvezményeket kapniuk, akik igazán rászorulnak – mondta a miniszterjelölt.

Molnár Lajos, az egészségügyi tárca várományosa bejelentette: lesz egészségügyi reform, amely tiszta helyzetet és betegközpontú ellátást teremt. Az esetleges vizitdíjról szóló kérdésre azt válaszolta, hogy szakértői szinten valóban tárgyalnak erről, de politikai döntés még nincs.

Újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc megerősítette: miniszterelnök-helyettesi poszt nem lesz. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról is beszélt, hogy a minisztériumok szerepe jelentősen meg fog változni.

- Olyan új intézmények jelennek meg, amely a kormány számára legfontosabb stratégiai kérdésekben lehetővé teszik az együttes horizontális döntések lehetőségét. Az elkülönülő minisztériumi felelősségek helyett sokkal erőteljesebben az összkormányzati felelősség érvényesítését lehetővé tevő intézmények sokasága fog létrejönni minisztériumokon belül és kívül. Érdemben át fog alakulni a miniszter és a mögött álló, ma úgy hívjuk, államtitkárok szerepköre. Új javaslataink lesznek ebben a tárgyban – mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök közölte: teljes nyitottság van minden fontos nagy ügyben azzal kapcsolatban, amit az ellenzék mond, hiszen közös a felelősség.

A koalíciós megállapodást hétfőn írják alá, és ekkor nyújtják be a kormányprogramot is.

Az MSZP alelnöke szerint azért is újfajta kormányalakítás lesz a mostani, mert a jövő hét elején megalakuló kabinet ugyanis rögtön konkrét törvényjavaslatokat tár az Országgyűlés elé. Újhelyi István egy reggeli tévéműsorban elmondta: az elmúlt három hét tárgyalás-sorozatára a pénteken kezdődő balatonőszödi frakcióülés tesz pontot.

A Népszabadság értesülése szerint a jövő héttől benyújtandó törvényjavaslatok közt szerepel a minisztériumok és vezetőik számának csökkentése, valamint a közigazgatási államtitkári poszt megszüntetése is.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az argentínok megnyerték utolsó meccsüket

VB-felkészülési mérkőzést játszott három dél-amerikai válogatott. Argentína biztosan verte… Tovább olvasom