Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Három százalék alatt a tavalyi államháztartási hiány

A pénzügyminiszter szerint rekordméretű hiánycsökkentést hajtott végre Magyarország az elmúlt két és fél évben.
A 2006-os 9,3 százalékról 2008-ban 3,4 százalékra süllyedt az államháztartás GDP-arányos hiánya. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait a tavalyi deficittel kapcsolatban szerdán hozták nyilvánosságra. Magyarországnak lehetősége van arra, hogy a nyugdíjreform költségeinek részleges beszámításával javítson a mutatón: 2008-ról 0,6 százalékos korrekció érvényesíthető, így a hiány végső mértéke 2 8 százalék, vagyis alatta marad az úgynevezett maastrichti kritériumok között szerepelő 3 százaléknak - mondta a pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A Pénzügyminisztérium januárban úgy becsülte, hogy 2008-ban az államháztartás eredményszemléletű hiánya 3,3 százalék +/- 0,2 százalék lesz GDP-arányosan. Mindezt igazolták a KSH adatai: szerdán hozták nyilvánosságra, hogy a GDP 3,4 százaléka az államháztartás hiánya 2008-ban.

A pénzügyminiszter szerint a tavalyi államháztartási hiánnyal kapcsolatban ez az első hivatalos közlés, eddig csak becslések voltak. A KSH az értékekről tájékoztatja majd az Eurostatot, amely felülvizsgálja a számításokat és várhatóan április 22-én közli saját eredményeit a hiánnyal kapcsolatban.

A 2006-os 9,3 százalékos szintről 3,4-re csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány, ez csaknem 6 százalékos süllyedést jelent. Minden évben erőteljesebben csökkent a deficit annál, mint amennyit a konvergenciaprogramban rögzítettek: 2007-ben 6,8 helyett 5, 2008-ban 4,3 helyett 3,4 százalék lett a hiány - mondta Veres János.

Magyarország a nyugdíjreform költségeinek részleges beszámításával javíthatja az elért adatot. 2008-ról a nyugdíjreform költségeinek 40 százaléka vehető figyelembe, ez 0,6 százalékpontos korrekciót jelent. Ennek alapján a 2008-as hiány 2,8 százalékos, tehát alatta marad a 3 százalékos maastrichti küszöbnek. A miniszter úgy látja: minden esély megvan arra, hogy 2009-ben is 3 százalék alatt maradjon a hiány mértéke.

A tájékoztatón rákérdeztek a 2009-ben várható gazdasági visszaesés mértékére is. Veres János konkrét számot nem kívánt mondani ezzel kapcsolatban, csak annyit, hogy a recesszió nagyobb lesz a vártnál az elmúlt napokban megjelent adatok alapján. Konkrétumok akkor várhatóak, ha meglesz az Európai Bizottság ide vonatkozó friss prognózisa - tette hozzá.

A miniszter elmondta még, hogy Magyarország államadósságának finanszírozása biztosított. Az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete lehetővé teszi, hogy 2009-ben és 2010-ben finanszírozható legyen az ország - fogalmazott.

Veres Jánosnál rákérdeztek azokra a szerdán megjelent értesülésekre is, amelyek szerint az MSZP vezetőinek keddi tanácskozásán éles szóváltás alakult ki Gyurcsány Ferenc és Szekeres Imre között. A pénzügyminiszter azt mondta: az éles vita hírét megerősíti, azokat a jelzőket viszont nem, amelyeket állítólag a kormányfő mondott a honvédelmi miniszterre. "Amit én olvastam, az hazugság volt" - tette hozzá utóbbival kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 5. achilleus 2009. április 01. 18:36
  „És akkor már itt is van Kovács Árpád nyilatkozata:
  "Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a pénzügyi válságot társadalmi válság követi, amely Magyarországot a többi országhoz képest érzékenyebben fogja érinteni. Kovács Árpád szerint, a kormány legutóbbi költségvetése is erősen elrugaszkodott a valóságtól. A további kedvezőtlen globalizációs folyamatok miatt ma már az látszik, hogy a tervezett 3 százalékos helyett 6-10 százalékos is lehet a visszaesés - mondta el az ÁSZ elnöke. Hozzátette: ennyivel kell tehát visszamenni az álmokhoz képest, amit nagyon nehéz lesz a társadalomnak, főleg, hogy azt sem lehet mondani az embereknek, hogy ez egy egyszeri alkalom és jövőre már jó lesz."”
 • 4. achilleus 2009. április 01. 18:29
  „Sajna a maastrichti kritériumok legnehezebbje az államadósság GDP-hez mért aránya, amely nem lehet 60% fölött, enyhébb elbírálás esetén legalább ahhoz kell közelítenie (felülről). Mivel a megszorítások és a válság miatt a GDP erősen csökken, az állami kiadások pedig szerényebben mérséklődnek, az adósság viszont intenzíven nő, ebben az évben meg fogja haladni a 80%-ot is, tavaly olyan 73% körül alakult, így ezen kritérium teljesítésére esélytelenek vagyunk, sőt a megszorítások tovább csökkentik a GDP-t, így rontják az arányt. Megjegyzem ez az érték a Fidesz-kormány idején 2001-ben jóval alatta volt a 60%-nak (54%), így ezt a kritériumot akkor már teljesítettük. A másik két kritérium elvileg teljesíthető (infláció, hiány), de ennek ára a gazdaság megfojtása a belföldi kereslet drasztikus csökkentésével, illetve a lakosság megnyúzása.”
 • 3. Zs 2009. április 01. 18:06
  „Jóképű görög demokráciában feletették az oroszlánokkal...”
 • 2. comet 2009. április 01. 17:50
  „és a 9,3-at meg a 6,8-at meg ami ezek előtt volt azt kik csinálták és hogyan? Ezek szerint 3% körüli hiánnyal is lehet működtetni az országot. Veres János jobb inkább a fiai maffiózó ügyeit, meg a börtönben ülő volt üzlettársával levő kapcsolatát magyarázza meg. A fiait lebuktató büféből való vásárlást később biztonsági őrökkel akadályoztatták meg.Ezekről meg fiai szponzorairól meséljen Veres jános, meg hogy hogy jön ahhoz hogy lefejeljen egy kamerát, meg mi köze volt az oknyomozó riporterek autójába csempészett kábítószerhez?
  Egy vagyonosodási vizsgálatot lehet hogy érdemes lenne Veres Jánoséknál is megjátszani.
  Talán ha igazi demokrácia lesz ez is megtörténik.”
 • 1. xene@freemail.hu 2009. április 01. 16:58
  „Lehet itt trükközni elvtársak...de olyan 2002 óta 7000Mrd-ről 20000Mrd-re nőtt az államadósság...és ez nem Fideszes propaganda sajnos...hanem a valóság...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön bejelentik a Reformszövetség megszűnését?

A reformprogramjának kidolgozása után megszűnik a tavaly novemberben alakult Reformszövetség -… Tovább olvasom