Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Hárommilliárdnyi uniós forrásból épül a szupergyors internet

Mintegy 3 milliárd forint uniós támogatásból szupergyors internethálózatot fejleszt több magyarországi járásban az Opticon Kft. és a Vidékháló Kft. - közölték a cégek szerdán az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a projekthez az Opticon Kft. 3 járásra 766,9 millió forintnyi európai uniós forrást, a Vidékháló Kft. pedig 6 járásra  2,46 milliárd forint támogatást nyert el legalább másodpercenként 30 megabit (Mbps) sebességű hozzáférést biztosító, újgenerációs hálózatok fejlesztésére.
    
A beruházások eredményeként a vállalatok több mint 25 ezer olyan háztartásban teszik elérhetővé az internetet, ahol eddig még egyik szolgáltató sem volt jelen vezetékesinternet-szolgáltatással, vagy nem biztosított legalább 30 Mbps sebességű elérhetőséget.
    
Az Opticon Kft. a kecskeméti járás kiépítésére 144 millió forintot, a szolnoki járásra 281 milliót, a siófoki járásra 341 millió forint támogatást kapott, emellett összesen több mint félmilliárd forint saját erőforrást használ fel az igényhelyek lefedésére.
    
A Vidékháló Kft. beruházásai keretében a fonyódi járási fejlesztésekre 828 millió forint támogatás jut, a kunszentmártoni járásra 166 millió, a szigetvári járásra 589 millió, a marcali járásra 722 millió, a mezőtúri járásra több mint 89 millió és a törökszentmiklósi járásra 62 millió, mindemellé pedig csaknem 400 milliárd forint saját erőforrást biztosít a cég.
    
A tájékoztatás szerint a fejlesztések révén tovább csökken a digitális szakadék az elmaradottabb és a fejlettebb területek között. Az újonnan bekötött háztartások is élhetnek majd a szélessávú internet kínálta előnyökkel, ezáltal javulhat az adott településen élők életminősége és a vállalkozások versenyképessége is - írták.
    
Az összetett fejlesztési projekt tervezését, engedélyeztetését és teljes körű kivitelezését a Vidékháló Kft. 2018 augusztusáig, az Opticon Kft. 2018. augusztus közepéig zárja le.
    
A digitális hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázat keretében 42,4 milliárd forint támogatást osztanak szét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodtak, így nem lesz sztrájk a szociális ágazatban

A szakszervezet visszavonja a december 5-re meghirdetett országos sztrájkot. Tovább olvasom