Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hárommilliárdos rábás veszteség

„ Nem lepett meg bennünket, hogy az első félévet 3,3 milliárd forint veszteséggel zártuk, hiszen korábban is azt mondtuk, 2003 a veszteségek éve lesz” – jelentette ki a Kisalföldnek Pintér István vezérigazgató
A Rába rt. csütörtökön tette közzé az esztendő első hat hónapjának mérlegét. Kérdésünkre, hogy ez egy betervezett veszteség volt-e, Pintér István határozott igennel válaszolt, hozzátette azonban azt is, azzal számoltak és azzal számolnak, hogy csökkenni fog a veszteség.

Nyomott piacok

Az okokat firtató kérdésre válaszolva a Rába rt. vezérigazgatója elsőként a nyomott nemzetközi piacokat említette,

vagyis azt, hogy még mindig recesszióban van a járműipar. Második okként arról beszélt, hogy kedvezőtlen makrogazdasági környezetben dolgozik a Rába, ezen belül is különösen érzékenyen érintette a győri vállalkozást az erős forint.

A forint is hibás

Pintér szerint a vállalat árbevételének többségét adó dollár forinthoz viszonyított átlagárfolyama a tavalyi év azonos időszakáéhoz képest 18,4 százalékkal gyengült, ami jelentős mértékben rontotta a Rába Futómű Kft. és a Rába-csoport árbevételét, üzemi eredményét és költségszintjét. Ezen az sem változtatott döntően, hogy az utóbbi időszakban jelentősen gyengült a forint. S végül, de nem utolsósorban az átszervezések és a leépítések során kifizetett végkielégítések is hozzájárultak a veszteséghez.

Menet felfelé

A jövőt azonban derűsebbnek látja a vezérigazgató, aki úgy vélekedik, a negyedik negyedévben már nyereséget produkálhat a Rába üzemi szinten, s ha következetesen végrehajtják a megfogalmazott programot, akkor jövőre már a mérleg is kedvező lesz. A mostani veszteségnek azonban nem lesz kihatása a dolgozókra. Pintér István kérdésünkre határozottan kijelentette, az idén nem tervez további leépítéseket a Rába. Sőt, kedvező tárgyalásokat folytatnak, hogy miként lehetne a Rába kapuvári gyárát újrahasznosítani, s ott ismét embereket foglalkoztatni. Ezzel kapcsolatban további részleteket nem árult el Pintér, csupán annyit mondott, kedvező döntés esetén azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot.

Kapcsolódó cikkek >>

A Rába esélyei Kínában (2003-01-22) >>
A Rába indul a tenderen (2002-11-14) >>
A Rába és a HM szállítási megállapodása (2003-07-26) >>hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aszály magvas túlélői

Az aszály „megszorongatta” a napraforgót is, pedig ez az olajos növény jobban tűri a… Tovább olvasom