Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Háromnegyedénél tart az aratás

Fizethet az eddig learatott hektáronkénti 3,3 tonnánál többet, de akár kevesebbet is a búza. A megyében a háromnegyedénél tart a gabonabetakarítás. Lendületben vannak a gazdák, így akár a hét végére befejeződhet a nagy munka.
A napokon belül befejeződhet a betakarítás.
Mintegy 5–6 milliméter csapadék hullott vasárnap Győrben és környékén, és elvétve máshol is. Bárcsak több esett volna és kapott volna a záporból a Kisalföld egésze – mondta tegnap egy rábaközi gazda. Most még az aratók sem bánták volna, ha egy kiadós, akár két napig tartó eső állítja le a munkát. A kapásnövényeknek már és még nagyon kellene a csapadék.
A Kisalföldön most a hét elején a háromnegyedénél tart a gabona betakarítása. Az őszi árpát teljes egészében levágták már a kombájnok. A majdnem 11 ezer hektáros vetésterületen az átlagtermés hektáronként 3,1 tonna volt. Ezt is becsülték az aratás előtt. A hatvannégyezer hektár búzaterület több mint hatvan százalékát aratták le tegnapig a kombájnok. A tavaszi árpa és a triticale betakarítása is hasonló arányú. Megkezdődött a rozs és a zab aratása is. A megyében a gabonaaratásban hétszáz kombájn dolgozik és amilyen nagy lendületben vannak a gazdák, a hét végére vagy a jövő hét első napjaira befejeződhet a nagy munka.
Mint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalában elmondták, az aratásban eddig nem fordult elő rendkívüli eset.

Négyhektáros tábla égett le Babót mellett

A megyében egyetlen esetben riasztották gabonatűzhöz a tűzoltókat. A veszkényi Nyerges család négyhektáros búzatáblája gyulladt ki és égett le teljesen Babót térségében. A család, apa és két fia mintegy 160 hektáron gazdálkodik, ahol kétszáz szarvasmarha takarmányát termelik meg. A lábon álló búzával együtt elégett a tábla melletti trágyadepó is, együtt már nem jelentéktelen a kár, különösen, hogy a búzatábla nem volt biztosítva. Mint Nyerges András elmondta, feltételezésük szerint a tüzet vonat okozta, mert nem is egy helyen gyulladt meg a környéken a vasúti töltésoldal. A kár megtérítéséről vagy annak enyhítéséről a család a vasúttársasággal kíván tárgyalni.

Kapcsolódó cikkek >>

A gazdálkodó felelőssége a gépek állapota (2003-06-02) >>
Aszály után, aratás előtt (2003-06-17) >>
Gépszemlék aratás előtt (2003-06-11) >>
Gőzerővel tart az aratás (2002-07-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lou Reed Budapesten koncertezik

Az underground zene egyik megteremtője és kultikus személyisége kedden a Margitszigeti Szabadtéri… Tovább olvasom