Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Háromszáz éves hajóroncsot találtak a Dunában

A Kárpát medencében egyedülálló leletre, egy XVIII. századi hajóroncsra bukkantak a régészek a Dunakanyarban. A kutatatók szerint kereskedelmi célra használták a hajót.
Tóth János Attila búvárrégész elmondta, hogy tavasszal kezdték el keresni Mária királyné elsüllyedt hajóit és eközben találtak a roncsra. Ez a roncs egyébként nem a hajókaravánhoz tartozott, hanem egy XVIII. században elsüllyedt hajóról van szó.

Pénz nincs a feltárására, de a hétvégén sikerült videofelvételekkel dokumentálni a roncsot és környezetét. A hajó a sekély vízben, az egyik zátony tetején ül. Közben tovább tart a kutatás az Mária királyné 1500-as évek közepén elsüllyedt hajói után is. Mivel a Duna gyakorlatilag egy roncstemető, van esély, hogy megtalálják az elsüllyedt hajókaravánt. Esztergomtól délre feltérképeztek egy 20 kilométeres szakaszt, ahol 10-15 helyet találtak, ahol roncsok lehetnek.

Mária királyné elsüllyedt hajóiról egyébként annyit tudni, hogy 1526-ban, a Mohácsi csata után a Budáról Esztergom felé menekülő királyné ezeken a hajókon vitte magával a királyi kincstárat is. Esztergom környékén az ottani várkapitány támadta meg a karavánt, több hajó elsüllyedt és eltűnt a kincsek nagyobb része is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorukra várnak a bíróságon a fizetési meghagyások

Többhetes késéssel tudja csak a fizetési meghagyásokat kibocsátani mostanában a Pesti Központi… Tovább olvasom