Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Háromszázan fújják együtt a fesztiválon

Várossá avatásának ötödik évfordulóját különlegesen akarja ünnepelni Tét. A szokásos városnapot a jövő hétvégén nemzetközi fúvósfesztivállal köti össze, már csak azért is, mert méltán híres zenekara is születésnapos: harminc évvel ezelőtt alapították.
2001. július 1-jétől város hivatalosan Tét. Ám az avatási ünnepséget már abban – a település számára fontos – évben is augusztusban tartották, és azóta mindig nyár vége felé rendeznek a magasabb közigazgatási rang átvételének évfordulója alkalmából vidám, családias, kikapcsolódást biztosító programot. Idén viszont kettős jubileum indokolja, hogy a szokásosnál parádésabb, színesebb kínálattal csábítsák közös mulatságba a helybelieket és vendégeiket a szervezők.

Háromnapos vigalom

Bánfi Lajos, a Téti Ifjúsági Fúvószenekar titkára elmondta: a városavatás ötödik, a zenekar-alapítás harmincadik évfordulója alkalmából háromnapos nemzetközi fúvósfesztivált tartanak Téten. Az augusztus 25-i, 26-i és 27-i programokhoz a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól pályázati úton két és fél millió forintot kapnak. A főszervező szerint így jó hangulatú visszatekintést tudnak biztosítani az elmúlt évek, évtizedek sikereire. A helybeliek magukénak érezhetik az ünnepet, de az turistacsalogató látványosságnak is beillik. Pénteken este hattól a sportpályán Szabó Ferenc polgármester köszöntője jelzi a programok nyitányát: lesz lovasbemutató, szabadtéri sütés-főzés, tánc, fellépnek a külföldről érkező fúvósok.

Pusztaötös póniháton

Jövő szombaton délelőtt tizenegy órakor a város öt pontján adnak műsort a fúvósok, így toborozzák a közönséget a fesztiválra. A minikoncertek helyszínei: az Európa Ház, a Kukorica csárda és a Diófa vendéglő előtti tér, a Kis köz és a Május 1. park. Délután két órától vonul végig az összes zenekar a Fő utcán a mazsorettekkel, a motorosokkal, a lovasokkal együtt, egészen a sportpályáig, ahol délután háromkor veheti át a település a megyezászlót és városi címeket, díjakat is átadnak. Utána a nagykőrösi Karai Antal mutatja be egyedülálló rekordját: a pusztaötöst pónikon. A férfi, aki az Atom Anti becenevet kapta, a magyar fogathajtás minden típusát megcsinálja a kis lovakkal, pedig azok a szakmabeliek szerint nehezebben kezelhetők, mint nagyobb társaik. Emellett a szórakozást biztosítja a rodeóbika-verseny, az öregfiúk focimeccse, az Alfa Fitness táncshow-ja, az exkluzív divatbemutató, a kézművesportékák kínálata, a kánya- és az ürge-hegyi borok kóstoltatása, a sörsátor, a gyermeksarok, a légvár is és egyéb mulatságok várják az érdeklődőket.

Ilyen még nem volt

Fellépnek a vendégzenekarok, este héttől pedig a házigazdák adnak nosztalgiakoncertet. A jelenlegi és a régi tagok is szerepelnek, így több mint százan fújhatják együtt. Öt indulót pedig az összes zenekar egyszerre játszik el, közös vezénylettel mintegy háromszázan zenélnek majd együtt a különleges produkcióban.
Este nyolc órától az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet, este kilenctől Marót Viki és a Nova Kultur. Tíz órakor kezdődik a tűzijáték, utána a Gramy együttes húzza a talpalávalót. Másnap, azaz vasárnap délelőtt tíztől lesz ugyancsak a sportpályán a kistérségi lovasverseny, melynek házigazdái a téti lovasok. A többféle sporteseményt követően délután kettőkor búcsúztatják a vendégzenekarokat. A részletes programról a www.tetifuvosok.hu honlapon is lehet tájékozódni.

A megújulás kezdete

– A várossá avatás óta eltelt öt év a megújulás kezdetét jelenti a település életében – összegezte a Kisalföld kérésére az elmúlt időszakot Szabó Ferenc polgármester, majd sorolta: Tét körzetközponti szerepe megerősödött, okmányirodát, földhivatalt avathattak és a kistérségnek már központi irodája is van. Az épületek, az utcák szebbek, virágosabbak, szaporodnak a szolgáltatások és a kereskedelmi egységek száma is nőtt. Szabó Ferenc úgy véli, a cél az élhető kisváros jelleg erősítése és a városvezetés az elért eredmények ellenére sem lehet még teljesen elégedett. Az úton, amin elindultak, tovább kell haladni, folytatni kell a munkát, ehhez várják a városlakók összefogását.
– Amikor öt évvel ezelőtt, a városavatáson a település kulcsát átvettem, több mindent terveztem, de néhány fontos dolog sajnos elmaradt – fogalmazott őszintén a városvezető. Elmondta, hogy például az iskola egy helyre telepítéséhez hiába kértek támogatást, ahogy az új művelődési ház felépítéséhez is. Viszont sikerült néhány olyan fejlesztést is megvalósítani, amiről korábban nem volt szó. Elkészült például a sportöltöző, helytörténeti múzeuma lett a városnak. Amit viszont még a negatívumok közé sorol, az, hogy a munkahelyteremtés terén nem tudtak előrelépni és a városközpont kialakítása is csak apró lépésekben halad, jelentősebb változtatás finanszírozásához nem találtak pályázatot. Viszont kistérségi rendőrállomás lett Téten, megszervezték a helyiek a polgárőrséget. Most azért izgulnak, hogy megmaradjon mentőállomásuk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtra készen a válogatott

A csütörtökön kezdődő 35. sík vízi kajak-kenu világbajnokság előtti utolsó sajtóeseményét tartotta… Tovább olvasom