Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Háromszáznegyvenmilliárd adóforint

Az országban minden 100 forint adó- és járulékbevételből 4 forintot megyénk ad – úgy, hogy összességében 57 százalékot a főváros az ottani bejegyzésű cégekkel tesz ki.
Csak a megyéket tekintve az összes bevétel 10 százaléka Győr-Moson-Sopronból származik. Adózási szempontból több tekintetben is érdekes volt a tavalyi esztendő, kezdte sajtótájékoztatóját tegnap Győrben az APEH megyei igazgatója, Varga Lászlóné. A megyei hivatal mindent számítva 340 milliárd forint pénzforgalmat bonyolított, ez 20 milliárd forinttal több, mint 2001-ben volt.

Csökkenő export, növekvő kereslet

A megye gazdasági mutatóinak alakulását évek óta meghatározza a vámszabad területi társaságok, valamint a részben vagy egészben külföldi tulajdonú vállalkozások teljesítménye. Az üzleti forgalom korábbi évekre jellemző folyamatos bővülése megállt. Az APEH jelenlegi adatai szerint tavalyhoz képest az összes értékesítés csupán 101,9 százalékos szintet mutat. Az export 27 milliárd forintos csökkenése (97,6 százalék) a negatív világpiaci hatásokra és az erősebb forintra vezethető vissza.
Az, hogy a megye gazdaságának teljesítménye gyakorlatilag szinten maradt, a belföldi kereslet felfutásának köszönhető (fogyasztási bevételek, a lakásépítések növekedése, infrastrukturális beruházások). A termelő beruházások továbbra is csökkennek.

Áfa: több a kifizetés

A társadalombiztosítási bevételek összege 77,7 milliárd forint (9 százalékos növekedés). Áfából 15 százalékkal több volt, 37,7 milliárd forint befizetés a belföldi üzleti forgalom élénkülése miatt. Az áfakiutalásoknál ugyanakkor folytatódott az a megyei sajátosság, hogy jóval meghaladja a befizetések összegét (90 milliárd forint volt). A kiutalások csaknem fele a vámszabad területi társaságoknak történt.
A gazdasági tevékenység jövedelmezőségének alakulását a társasági adóbefizetések nagysága jelzi. Az előző évihez közel azonos szintű, 12,6 milliárd forint volt. Az úgynevezett önadózáson kívüli bevétel (vagyis a szankciók, a revízióból befolyó összeg, a végrehajtással beszedett adó) meghaladta a 10 milliárd forintot. Nem lebecsülendő az ilyen munka, különösen, ha hozzátesszük, hogy volt egy cég, amely – korábbról – 11 milliárd forint adóval tartozott. Most már sikerült mindet behajtani...
A megyei adóhivatal a múlt évben számos új szolgáltatással, akcióval állt, s áll az idén is az adózók segítségére – ezekre lapunkban visszatérünk.

Emelkedő bevallott jövedelmek

Az adóadatokból lehet rá következtetni, hogy növekednek a jövedelmek, a bevallott jövedelmek is. Adókból és járulékokból (szja, áfa, társadalom- és egészségbiztosítás, társasági adó) a tavalyi bevétel 175 milliárd forint volt, 2001-ben 160 milliárd. Ezen belül a személyi jövedelemadó 47 milliárd forintja 11 százalékos növekedést jelent, köszönhetően főként a közalkalmazotti bérek növekedésének és az alacsony munkanélküliségi rátának. Az szja-kiutalások (visszafizetések) iránti igény lényegesen, 28 százalékkal megnőtt (1,9 milliárd forint volt) az adókedvezmények változása révén.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)

A 20. század egyik legravaszabb bűnözőjének elképesztő történetéből a háromszoros Oscar-díjas Steven… Tovább olvasom